Med kampanjen Sober October vill vi skapa utrymme för nya vanor och spännande upptäckter.  Vi driver på för att de alkoholfria dryckerna ska kännas minst lika självklara som de med alkohol. Och vi unnar oss att lägga mer tid, pengar och energi på att må så gott vi bara kan.

Visualisera en månad där du pausar alkoholkonsumtionen. Genom sparad energi och kalori samt peng i plånbok kan du istället öppna nya dörrar. Vem vet, kanske blir du helt fast för den supertrendiga drycken kombucha. Kanske hittar du dig själv tidigt en söndag, superpigg, på väg till en härlig brunch och vill göra det till en vana. I oktober unnar vi oss att sätta oss själva, vårt välmående, i fokus.

För femte året i rad ifrågasätter Sober October alkoholnormen för att få fler att reflektera kring sin egen och samhällets relation till alkohol. Precis som tidigare inspirerar kampanjen till samtal och tankar kring vår alkoholkonsumtion utan pekpinnar. Vi visar på alternativ för att bryta det slentrianmässiga drickandet och vill ge de sobra alternativen en lika självklar plats som de med alkohol. 

DELTAGANDE

Kärnan i Sober October handlar om att ta en ”vit månad” och avstå alkohol. Det gör vi av två anledningar. Dels vill vi främja ett hälsosammare liv och dels vill vi skapa större utrymme för fler val än alkohol i samhället.

Kampanjen drivs genom de företag och organisationer som ställer sig bakom den.

BAKGRUND

Sober October såg dagens ljus i Skellefteå 2012 och det tog inte lång tid innan kommun, näringsliv, föreningar, organisationer och privatpersoner i regionen började engagera sig. Kampanjen hade hittat till Skellefteå genom mediehuset Norran som ville bidra till en sundare och roligare inställning till livet och alkohol. Utan pekpinnar spreds budskapet: Drick mindre, upptäck mer!

Syftet med vår version av Sober October är att utan pekpinnar ge impulser till samtal och reflektioner kring vår alkoholkonsumtion genom att ifrågasätta den starka alkoholnormen. De som går med visar att de tar ställning genom att bry sig om andra och ta ansvar, samt främja val bortom begränsande normer.

Sober october vänder sig till vuxna personer, framförallt de som är aktiva i arbetslivet. Vi vill skapa en snackis vid fikabordet på arbetsplatser runt om i Sverige och väcka nya tankar som kan leda till ett smartare förhållande till alkohol.