8 tips för dig som arbetar hemifrån under coronapandemin

1. Hitta rätt plats

När du jobbar hemma kan du sitta lite var som helst med datorn. Vid köksbordet, soffan eller kanske i sängen, men vissa ställen är inte så bra för din arbetsmiljö eller effektivitet. Ordna därför en plats som är din arbetsplats för dagen och samla allt som har med jobbet att göra där. På så sätt jobbar du när du är där och kan gå ifrån för att ta en paus från jobbet.

2. Kommunicera, kommunicera, kommunicera

Tempot när du arbetar hemifrån kan skilja sig från hur det är på kontoret. Meddela dina kollegor hur ditt schema ser ut så att de vet när de kan kontakta dig. Ett gott råd är att uppdatera din jobb-kalender, eller ha ett kort avstämningsmöte eller chattavstämning.

3. Undvik kaos, ta en paus!

Att jobba hemma ofta kan vara ensamt. Det är exempelvis lätt hänt att inte ta en riktig lunch när man inte har sällskap. Kanske kan du ha ett videomöte med en kollega och luncha ihop? Men kom ändå ihåg att ta pauser. Det är bra för både dig och jobbet. Varför inte ta en promenad och lämna stolen en liten stund?

4. Kombinera ditt telefonmöte med en promenad

Det är lätt hänt att man rör sig alldeles för lite när man arbetar hemifrån. Gör lite hemmagympa! Ta en promenad! Kanske tillsammans med en kollega, fast per video. Kombinerat telefonmöte och promenad. Win-win!

5. Kompensera för missade samtal

De spontana samtalen under fikarasten är det många saknar när de arbetar på distans. Ta istället medvetet kontakt med dina kollegor. Låt chattmeddelanden vara dina virtuella fikasamtal och skapa påminnelser om att regelbundet höra av dig till personer.

6. För samman teamet

Att arbeta på distans kan kännas ensamt. Det är viktigt att skapa tillfällen för hela teamet att träffas virtuellt, oavsett om det handlar om att börja morgonen med ett kort videomöte där alla i teamet berättar vad de ska arbeta med under dagen och vad de behöver för att kunna lyckas med det, eller för att ta en gemensam distansfikapaus.

7. Fortsätt bolla med dina kollegor

Har du ingen att bolla med när du är själv? Ta initiativet och ring en kollega för att prata lite och lösa det där problemet du kört fast med. Det kan man göra även om man inte sitter i samma rum. Kanske den du ringer sitter med samma frågeställningar som du.

8. Ha kul

Använd digitala plattformar för att uppmuntra till roliga aktiviteter och utmaningar som håller energin uppe. Att jobba hemifrån behöver inte vara tråkigt och ensamt.