Kultur, möjligheter till eget skapande och folkbildning finns överallt, där man minst anar det. Hos NBV kan du delta i studieresor och kulturresor som sänker trösklarna till kulturen och öppnar upp nya världar.  

Kultur ger möjlighet till nya perspektiv på livet och folkbildningen är en arena som skapar möjligheter till det. Ann-Louise Friberg har varit aktiv inom NBV sedan 80-talet, både som anställd och ideellt aktiv.  
 
– Mitt engagemang inom folkbildningen började redan på 70-talet, då jag ledde studiecirklar med fokus på hantverk på kvällstid. Att delta i en studiecirkel handlar om så mycket mer än att enbart lära sig något nytt. Gemenskapen, mötet med människor från alla delar av samhället och möjligheten att få uttrycka sig konstnärligt är några av studiecirkelns främsta fördelar, berättar Ann-Louise Friberg. Hon har bland annat arrangerat kulturaftnar, konstaftnar, studiecirklar inom hantverk samt kulturresor runtom i landet. 
 
Uttryck dig konstnärligt i en inkluderande och tillåtande miljö 
Ann-Louise vill bidra till att avdramatisera kultur och skapande och betonar att det är något för alla människor, oavsett om man tidigare besökt ett museum eller hållit i en målarpensel. 
 
– Våra studiecirklar och kulturresor ger deltagarna möjlighet att testa olika hantverk och konstnärliga uttryck i en inkluderande och tillåtande miljö. Studiecirkeln handlar om att mötas och lära av varandra och i många fall även väcka lusten att utforska mer. Det är en unik gränsöverskridande mötesplats för alla typer av människor, säger Ann-Louise Friberg. 
 
Flera av hennes deltagare genom åren hade aldrig tidigare ägnat sig åt hantverk, konst eller konsthantverk när de anmälde sig till sin första studiecirkel. För en del blev studiecirkeln början på en ny hobby, för andra var det starten på en konstnärlig bana som så småningom förde dem vidare till konstutbildningar på folkhögskola eller högskola. Flera av Ann-Louise Fribergs tidigare studiecirkeldeltagare har inlett en karriär som konsthantverkare eller konstnär. 
 
Positiv inverkan på hälsan 
– Studiecirklar och kulturresor har i allra högsta grad en hälsofrämjande effekt. Jag är övertygad om att människor som tar del av, diskuterar eller skapar kultur tillsammans med andra mår bra av det. Man får en möjlighet att träffa likasinnade och skapar ofta en stark gemenskap i gruppen. Att sitta tillsammans och skapa med sina händer öppnar också upp för spännande samtal om livet, vilket gör att människor möts över kultur- och åldersgränserna, säger Ann-Louise Friberg. 
 
Det är även möjligt att starta en studiecirkel tillsammans med några vänner, exempelvis inför att man ska se en teaterpjäs eller en operaföreställning. Via studiecirkeln kan ni lära er mer om den pjäs eller opera ni ska se och diskutera era upplevelser efter föreställningen.  
 
Upptäck Sveriges kulturpärlor 
Ann-Louise Friberg, som bor i Lidköping, har under årens lopp arrangerat kulturresor till bland annat Skåne, Öland och Västkusten. Många deltagare uppskattar möjligheten att byta miljö, uppleva något nytt och vidga sinnena med olika typer av kulturella upplevelser. 
 
– Det finns så otroligt mycket att uppleva runtom i Sverige. På våra kulturresor besöker vi tillsammans alltifrån slott till skulpturparker, konsthallar och gamla kulturmiljöer. Ofta erbjuds guidning av lokalhistoriskt kunniga personer. Att erbjuda kultur i folkbildningsformat för människor som kanske aldrig tidigare har besökt ett slott eller en hembygdsgård känns särskilt viktigt, men självklart är våra kulturresor öppna för alla, säger Ann-Louise Friberg. 
 
Vill du ta steget in i kulturens värld, kontakta oss på NBV.