Världens Största Musikfestival blev en fantastisk framgångsvecka för folkbildningen i allmänhet och NBV i synnerhet. Lilla NBV arrangerade cirka 145 spelningar av drygt 1 000 totalt på 350 scener med alla typer av musikstilar och körer. Totalt deltog 3 060 akter (artister/band). Dessutom deltog Music Box i massor av samarbeten, där andra förbund rapporterat kulturevenemanget. Detta är preliminära siffror, men ändå imponerande. Detta i över hälften av landets kommuner, hela Sverige var festivalområdet.  

Vi skall vara stolta och glada över NBV:s akter och verksamhetsutvecklare som verkligen har visat framfötterna. Medieintresset har varit fint och budskapet om folkbildningens betydelse för det lokala kulturlivet och det svenska musikundret har nått ut. Festivalen har synts och hörts i hundratals tidningar, TV och radio-inslag. Precis det Music Box planerade för två år sedan; ta plats, kliv fram, sätt folkbildningen och NBV:s verksamhet och band på kartan och skaffa nya, viktiga kontakter och samarbetspartners! Det antal positiva omnämnanden varumärket NBV och studieförbunden fått i media under festivalveckan i oktober 2015, får en inte ens ihop på 3-4 års ordinarie verksamhet. Flera av de andra förbunden har noterat och kommenterat Music Box stora engagemang!

Ett axplock av händelser:

-          En uppmärksammad buss lastad med musik och ett stort gäng hiphop musiker från NBV Västs verksamhet åkte från kust till kust och besökte Halmstad, Växjö, Oskarshamn, Kalmar och Göteborg. Där möttes de upp av musiker från andra studieförbund och tillsammans arrangerade förbunden välbesökta tillställningar.

-          Spelningen på Arlanda flygplats är unik. Trögds Spelmanslag från NBV Uppsalas verksamhet kom inflygande från en turné i Italien, tog fram instrumenten och spelade i ankomsthallen under 30 minuter införför ett tusental förvånade flygresenärer. En av dessa var ingen mindre än Lill Babs (jo, det är sant) som undrade var hatten var någonstans, hon ville så gärna betala för musikupplevelsen!

-          Ett profilgig på ansedda rocklubben Pustervik i Göteborg där nio studieförbund lyckades samarbeta och med var sin artist och på två scener visa upp det bästa studieförbundsgöteborg har att erbjuda just nu inför en intresserad publik, bland annat folkbildningsförbundets generalsekreterare.

-          Ett profilgig på ansedda rockklubben Debaser i Stockholm där endast kvinnliga akter/band/artister spelade, filmades med fem kameror av Våra Gårdar och direktsändes till fyra olika orter, bland annat Örebro.

-          I Karlstad underhöll kören Tingvalla toner förvånade resenärer på flera olika busslinjer i staden. Allt med festivalens motto ”att ljudlägga hela Sverige” i huvudet. De möttes av många positiva människor och glada tillrop. En gitarr och ett tiotal röster var allt som behövdes.

 Varför blev det festival?

För att uppmärksamma att studieförbunden och folkbildningen är en stor del av det svenska musikundret. Nästan alla framgångsrika svenska musiker har en gång startat sin musikaliska bana i en studiecirkel. Musiken i Sverige är en folkrörelse! Festivalen blev det största samarbetet någonsin mellan de 9 studieförbunden NBV, ABF, Studiefrämjandet, Bilda, Sensus, Medborgarskolan, SV, Kulturens och Folkuniversitetet.

 Hur många deltar i studieförbundens musikverksamhet?

  • 146 000 unika deltagare spelar och sjunger i musikstudiecirklar under ett år. Det är 26 000 fler människor än det bor i Uppsala, Sveriges fjärde största stad!
  • 127 644 spelningar arrangerades år 2014. Det är som om Pustervik skulle ha öppet varje kväll i veckan i 350 år! De drog en publik på 8 695 419 personer. Det motsvarar 116 fullsatta Ullevi eller 67 utsålda Roskildefestivaler!
  • Studieförbunden har byggt och utrustat över 400 musikhus i mer än hälften av landets kommuner.

Mer info finns på www.varldensstorstamusikfestival.se. Vill du se filmen inför festivalen finns den här: