Mer publik än väntat, bra medryckande spelningar med högpresterande musiker och större mediabevakning än vad arrangörerna någonsin vågat tro. Succé är ett slitet ord men det passar bra in på experimentet Spring Edge Tour i maj 2014.

- Det känns oerhört skönt. Nästan allt flöt på bra, förutom basförstärkaren som brann när det gick lite för hett till på Skriket i Göteborg, men ändå. Så det är klart att vi gör om det, säger Andreas Ljungman från UNF, som tillsmannas med NBV Music Box genofört turnén.

Sveriges största Straight Edge turné nådde åtta städer från Malmö i söder till Umeå i norr. Stick Together från Philadelphia, USA, och Eisberg från Luxemburg/England agerade dragplåster. De supportades av NBV-band och/eller svenska hardcore stoltheter som Lose The Life, Miles Ahead och Neighborhood beroende på spelort.

- Trots att vi gjorde åtta spelningar så var det bra med folk på varje gig. Till exempel var Stockholm klart över förväntan. Många sa att det hade varit den bästa spelning de någonsin varit på. Folk röjde och hade kul under alla banden, säger sångare Adam Rifkin i Stick Together.

Från scen påpekade både Eisberg och Stick Together vid flera tillfällen hur bra kulturen med drogfria spelningar och hjälp av studieförbunden verkar fungera i Sverige. I både USA och England får banden sällan varken mat, sovplats eller gage. Att spela i Umeå var ytterligare en höjdpunkt för de internationella banden. Umeå är när det gäller hardcore-musik känt over hela världen för sina band och konserter, främst på 90-talet.

Kraftigt genomslag i media

"Nykter festival lockade många ungdomar" (Jönköpings Nytt).
"Spring edge tour intog Örebro" (Örebrotribunen).

I både traditionell och social media blev Spring Edge Tour en fullträff. Minst åtta papperstidningar har uppmärksammat turnén inklusive musiktidningarna Gaffa och Gazz. Om arrangemanget i Gasklockorna skrev Arbetarbladet i Gävle så här:

Och nu har ni en nykter festival mitt i en ölfestival?

– Ja, det känns helt rätt. Hela grejen med straight edge är att vara ett alternativ till de rådande normerna. Ölfestivalen som håller till i de båda gasklockorna är ett arrangemang helt inriktat på ett berusningsmedel. Vi blir ett tydligt alternativ. Vi tycker att musik är mycket roligare än öl och tror att många håller med oss, säger Robin Hansson i arrangerande 026 Hardcore.

Straight Edge-rörelsen växte fram ur punk- och hardcorescenen i USA under tidigt 80-tal, och spred sig sedan över världen. När punken exploderade i USA under 70-talets andra hälft, var den betydligt mer droginfluerad än i Europa. Därför är en av Straight Edge-rörelsens grundtankar att du bör avstå alkohol och andra droger och att du bör leva efter dina egna tankar och principer i stället för sådana som samhället försöker diktera för dig.

Under nio dagar reste turnésällskapet runt i två minibussar i ett vårskönt Sverige och spelade på åtta spelställen. De sov hos vänner och arrangörer. På spelställena lagade den lokale arrangören vegetarisk mat. Publiktoppar blev Umeå, Stockholm och Jönköping. Men den positiva känslan fanns överallt. Malmö - Kirseberg Kulturhus, Jönköping – Kulturhuset, Göteborg – Skriket, Örebro - A-huset, Eskilstuna - Balsta musikslott, Stockholm - Bergsunds Strand 43, Umeå – Hamnmagasinet, Gävle – Gasklockorna.

I både Jönköping och i Gävle passade den lokala arrangören på att koppa ihop ytterligare band och göra stora festivaler av turnén. På 026 hardcorefest i Gävle spelade åtta band, i Jönköping växte Svavelfest till 10 band.

- Det här är folkbildning när den är som bäst. Folk från olika kulturer spelar och upplever musik tillsammans. Vi når en ny publik och syns i media och på så sätt får nykterhetsrörelsen fram sitt budskap, konstaterar en glad Mats Jönsson, musiksamordnare på NBV.

Han konstaterar samtidigt att NBV, de lokala Straight Edge föreningarna och UNF kommer närmare varandra för varje gång man arrangerar ett kulturevenemang ihop. Så snöra dina sneakers extra hårt och träna front flips från scenen. Snart är det dags igen. För Straight Edge Tour 2015!