- Vi har växt som band och människor. Vi går med en häftig energi in i framtiden efter en sådan här resa, säger Calle Lindqvist i What´s Left of the Sun, som var ett av de två band som var med NBV i Bosnien och spelade rockmusik i somras.

NBV har många Bosniska medlemsorganisationer. Det är en av anledningarna till att NBV startat ett spännande projekt, vars mål är ett ökat kulturellt och framför allt musikaliskt utbyte mellan Bosnien och Sverige. Tanken är att om NBV skickar svenska band till Bosnien för att spela musik, så lär de sig lite om hur samhället fungerar där. När sedan bosniska band kommer till Sverige så kan de ta del av den svenska kulturen, då bland annat med hjälp av NBV:s medlemsorganisationer. 

-  Vi berikas musikaliskt och kulturellt i båda länderna. Vi kan dessutom göra NBV:s namn och den svenska folkbildningstanken känd i Bosnien, säger NBV:s musiksamordnare Mats Jönsson som tillsammans med Alma Mesic (NBV Skåne) i vintras startade arbetet med att kontakta musikfestivaler i Bosnien för att föreslå ett utbyte.

Festivalen NBV - efter mycket om och men - hamnade på heter Demofest, som är en årligen återkommande tre dagars musiktävling i staden Banja Luka. In i det sista var det osäkert om Dismissed, What´s Left of the Sun och de tre NBV-konsulenterna Zinijad Jagurdzija, Santiago Cambon och Kajsa Poidnak skulle kunna resa. De stora översvämningarna i somras i Bosnien var som värst i trakterna kring Banja Luka. Men när väl sällskapet kom iväg blev resan en succé.

- Demofest var stort och otroligt välordnat. Vi hade var sin tekniker på scen och utrustningen var toppklass. Medieintresset var på topp och människor var i allmänhet mycket trevliga, säger Calle Lindqvist.

Demofest lockade band i alla genrer inom pop och rock. Ett par riktigt stora internationella akter agerade dragplåster. Cirka 5 000 personer var på plats på festivalen. I själva tävlingen spelade tävlingsbanden var sin låt. Två dagar uttagning och sista dagen final.

Dismissed och WLOFS spelade utanför själva tävlingen, och gjorde 30 minuters framträdanden inför en nyfiken publik. Banden fick äran att öppna var sin dag av festivalenPubliken gillade röjig musik och bestod av punkare, metalfans, rockers och en och annan hipster enligt Tor Höglund i Dismissed:

-  Det var en skön känsla att spela. Vi trodde vi skulle spela på lilla scenen, men fick spela på den stora! Det kändes som om hela Baja Luka var där.

Stort mediaintresse

Demofest är sponsrat av flera lokala stora företag. I juryn satt lokala kändisar. Publiken, som mest bestod av människor mellan 15 – 45 år, betalade entré genom att köpa en bok i entrén och pengarna gick till offren av översvämningarna. Alla uppträdanden livestreamades. Alla band intervjuades av MTV Balkan.

-  Vi intervjuades av Bosniens svar på Kitty Jutbring, en rejält känd mediakvinna. Inte riktigt vad vi väntat oss. Så nu känner de till både Dismissed, WLOTS och NBV i Bosnien, säger Tor.

På scen är Dismissed sminkade och klär sig som kvinnor. Bandet var lite osäkra på vilka reaktioner det skulle få i Banja Luka.

-  Vi fick positiv respons och många kom fram och pratade efteråt. Men det är klart, jag såg att en del ogillade oss. Men i stort var reaktionen positiv. Vi har fått många nya följare från Bosnien i sociala medier. En tjej sa till oss: ”Killarna här har ingen stil. De klär sig som bönder till skillnad från oss brudar”, berättar Tor.

Sagan om ringen

På den spellediga dagen åkte hela resesällskapet på utflykt. På snirkliga vägar i höga berg mötte man getter, bönder och hittade en medeltidsby. Uppe i träden längs vägen hängde det kläder och prylar, rester efter översvämningen. När det blev för varmt i bilen, stannade sällskapet till och badade i en kall flod.

- Det andades lite Östeuropa över Bosnien. Städerna såg ut som vi trodde, men naturen utanför staden var som hämtad ur ”Sagan om ringen”. Vi blev hänförda. Men de var dåliga på engelska på landsbygden, säger Calle.

På lördagen försökte man nå Jajce, där Bosniens sista kung är begravd. Samtidigt pågick en kanottävling i forsarna I området och prinsen av Monaco var en i publiken. Så många vägar var avstängda. Det blev många omvägar innan gruppen nådde sitt resmål.

Det var två nöjda band som flög hem på söndagen. Fanbasen utökad, ett större självförtroende, flera erfarenheter rikare. Dismissed hade fått kontakt med ett band från Slovenien och WLOTS diskuterade utbyte med en orkester från Kroatien. Tor vill gärna återvända:

- Vi skulle vilja spela i hela Balkan! Folk är mer entusiastiska. Och som svensk är det härligt känna sig exotiskt.

-  Du lär dig så mycket på resor. Hur folk lever och tänker och hur det ser ut. Mycket kommer till dig senare, i olika situationer. Då förstår du att du har lärt dig något nytt.