Publicerad

En enkel guide i hur du gör för att starta en digital studiecirkel.

Här ger vi dig en enkel guide i hur du gör för att starta en digital studiecirkel. Det är faktiskt väldigt enkelt! 

Den digitala studiecirkeln är, liksom den fysiska, ett härligt sätt för er i gruppen att utvecklas i ett prestigelöst sammanhang där ni själva styr och påverkar upplägget. Era erfarenheter och kunskaper är viktiga och alla deltagare har något att bidra med. Tröttnar ni på ert ämne kan ni alltid skifta fokus efter ett tag. 

Så startar du en digital studiecirkel – steg för steg: 


Studiecirkeldeltagare 1

1. Hitta rätt personer 

Kanske har du och dina vänner ett gemensamt intresse som ni vill fördjupa er i tillsammans. Här kan du verkligen tänka vitt och brett. Det finns inga regler för vad ämnet för en studiecirkel måste vara. Så länge ni alla känner er nyfikna på det. Oavsett om ni vill göra smycken i lera, upcycla era kläder, rita kroki eller diskutera politik.  
 
Psst..! Se också till att utse en cirkelledare i gruppen. Den personen håller ihop gruppen, driver arbetet och har kontakt med oss på NBV.  

Studiecirkeldeltagare 2

2. Fundera på upplägget 

Vill ni ses varje vecka eller lite mer sällan? Fundera på vad som är realistiskt för just er i gruppen, beroende på hur er livssituation ser ut i övrigt. Det här ska kännas kul och energigivande så sätt realistiska målBättre att ses två gånger i månaden än ingen gång alls! Upplägget är upp till er. Så länge ni har minst tre träffar och minst nio studietimmar à 45 minuter. Det är också okej att ha cirkeln helt eller delvis på distans – smidigt om ni bor långt ifrån varandra! 

Studiecirkeldeltagare 3

3. Hör av er till oss på NBV 

Nu har ni ungefär koll på vad ni ska fokusera på och hur upplägget kommer se ut. Toppen! Då är det dags att höra av sig till oss på studieförbundet NBV, så får cirkelledaren ett introduktionsmöte med en av våra verksamhetsutvecklareDet här är egentligen bara en formalitet, så att ni får koll på precis hur allt fungerar. 

Studiecirkeldeltagare 4

4. Dags att planera er digitala studiecirkel 

Vi vill att ni skriver en studieplan. Men det är inte bara för vår skull! Planen kommer hjälpa er att se vilken riktning ni går i och vad ni behöver för material. Kanske vill ni ha böcker att läsa eller Youtube-tutorials att inspireras av? Sådana saker är bra att ha med sig i studieplanen. Läs mer här om hur ni gör en studieplan: https://www.nbv.se/for-cirkelledare/administrera-din-studiecirkel/studieplan/ ).

Studiecirkeldeltagare 5

5. Registrera er cirkel och kör i vind 

Ännu en formalitet är kvar, sen kan ni köra igång. Registrera er studiecirkel via din verksamhetsutvecklare.
 


Tips! Känner du ingen som brinner lika mycket som du för ämnet du vill fördjupa dig i? Det finns gott om olika Facebook-grupper för olika ämnen och ändamål. Kanske kan du göra ett inlägg där och efterlysa fler intresserade – eller varför inte höra efter i gruppen för ditt grannskap eller din stad? 

Vi på NBV brinner för folkbildning och hjälper dig gärna att komma igång. Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar!