Publicerad
Gratis e-böcker, studiematerial och tips på hur ni kan mötas.
Social isolering kan vara påfrestande för den psykiska hälsan, och för vissa är studiecirkelträffarna de enda sociala sammanhang som människor har. Här listar vi därför tips på hur du kan driva en bokcirkel på distans.
1. Samla deltagare
Det kan vara kompisar, kollegor eller främlingar som gillar att läsa. Fråga dem om de vill vara med i en bokcirkel.
Har du ingen att starta bokcirkeln med?
På Facebook kan du hitta många intressegrupper, med människor som är intresserade av samma saker som du. Det behöver inte vara grupper som inriktar sig på just läsning. Fråga om någon vill vara med i en cirkel. En främling kan snabbt bli en deltagare eller vän att samtala med.
2. Hitta en plattform där ni kan samtala och ha era möten
Det ni behöver för att ha en studiecirkel på distans är en dator eller en telefon. Det finns mängder av digitala verktyg där ni kan träffas och ha era samtal. Bestäm vilken plattform ni vill använda, och när ni ska träffas.
Program och appar för gruppchatt, videosamtal och samtal:
- Facebook messenger (smartphone eller via Facebook på webben)
- Google Hangouts (webbläsare, smartphone, dator)
- WhatsApp (smartphone)
- Skype (smartphone eller dator)
- Viber (smartphone)
- FaceTime (iPhone)
3. Bestäm en bok ni alla ska läsa
Du kanske inte kan ta dig till biblioteket – och chansen att ni alla har samma bok hemma kanske inte är jättestor. Som tur är finns elektroniska böcker, e-böcker, att låna eller ladda ner, helt gratis!
E-böcker finns som PDF:er och EPUB-filer
PDF:er kan du läsa direkt på datorn eller via webbläsaren.
Hittar ni en bok som är en EPUB-fil måste ni ha en app eller ett läsprogram för att kunna läsa e-boken. Här tipsar sajten Digibook om gratis läsprogram.
Gratis e-böcker
På svenska (och engelska)
Biblio är en app till telefonen där du kan läsa e-böcker från Sveriges bibliotek. Allt du behöver göra är att registrera dig med ditt bibliotekskort.
Litteraturbanken listar över 45 000 publicerade verk. Här kan du välja om du vill läsa texten direkt i webbläsaren, eller ladda ner som EPUB (kräver ett läsprogram).
Läs en bok är en fri sajt för e-böcker på svenska och engelska.
E-böcker på andra språk än svenska
Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket länkar till sajter med gratis e-böcker på många olika språk. Här finns allt från barnböcker, till böcker för personer med lässvårigheter.
Världens bibliotek låter dig läsa böcker på bland annat polska, bosniska/serbokroatiska, somaliska, tigrinja och persiska. Välj om du vill läsa barnböcker, skönlitteratur eller facklitteratur.
Project Gutenberg samlar gratis e-böcker på engelska, portugisiska, italienska, franska och tyska.
Nu när du läst tipsen och samlat din grupp kan du enkelt starta din studiecirkel hos oss.
Fördelen med att göra detta i studiecirkelform är att ni kan få hjälp och stöd av oss. Vi kan hjälpa er med underlag och hur ni kan planera era träffar. Dessutom stöttar du folkbildningen, som är oerhört viktig i tider som dessa.
Vi hoppas att våra tips inspirerar dig att läsa, diskutera och få social stimulans!