SCHABRAKET – oväntade möten stärker demokratin

När polariseringen växer i samhället behövs mer – inte mindre – av folkbildningens enande kraft. Det är i nya möten, i nya tankar och idéer som vi kan bryta trenden. När vi lyssnar till varandra gör vi världen bättre. 

Vad händer när människor möts - helt utan förväntningar och utan något särskilt syfte? Svaret är att det aldrig går att förutsäga. Att alla möten är unika och att det aldrig går att veta i förväg vad som händer med sådana möten. Men ofta sker något väldigt fint 
 
Under hösten 2023 lanserades SCHABRAKET för att lyfta de oväntade mötenas kraft. För att hylla alla de oväntade, oförutsägbara samtal som pågår hela tiden runtomkring oss, som gör att nya idéer skapas, att människor förstår varandra bättre och att vi kommer lite, lite närmare varandra i samhället. 
 
Studieförbundet NBV finns till för att fortsätta skapa fler sådana mötesplatser. Över hela landet samlas människor för att lära, för att diskutera och för att förutsättningslöst, tillsammans skapa nya tankar och nya ideér. Här finns potentialen att föra samman människor, skapa gemenskap och att i förlängningen stärka demokratin. Något som kanske behövs mer än någonsin i tider av polarisering och splittring. 
 
SCHABRAKET hade premiär under Bok- och biblioteksmässan i september där oväntade möten iscensattes mellan några av landets viktigaste makthavare. Vilka gästerna var, hur samtalen gick och hur det hela fortgick beskrivs i artikeln nedan, med både bilder och filmer från mässan.  

 

SCHABRAKET fyllde Bokmässan med skratt, tårar och omvälvande möten

1Toppbild webb.jpg

Tusentals samtal och möten är resultatet av premiären av SCHABRAKET på Bokmässan i Göteborg. I oväntade möten har gäster och mässbesökare mött varandra i ett tryggt rum där ingen utomstående har kunnat höra vad som sägs.

Tanken bakom SCHABRAKET är att inspirera till fler oväntade möten genom att skapa en värld där det oförutsägbara samtalet får ta plats. 

SCHABRAKET har gästats av Marianne Lindberg de Geer, Fröken Snusk, Antje Jackelén, Paul Hansen, Gina Dirawi, Imaa Queen, Sara Nazari, Cecilia Düringer, Lil Ghettostar, Elin Ek, Ailin Mirlashari, Musse Hasselvall, Ingrid Wall,  Martin Schibbye, Micael Dahlen, Clara Henry och Joel Granfors. 

Collage1_1 webb.jpg
Martin Schibbye möter Fröken Snusk

Collage1_2 webb.jpg
Gästernas vy inifrån SCHABRAKET.

Collage1_3 webb.jpg
Massor av intressanta och oväntade samtal.

Ett stort antal mässbesökare har tagit möjligheten att kliva in i SCHABRAKET för ett eget oväntat möte. Och tusentals besökare har fått ta del av SCHABRAKET när de har passerat förbi.

Collage2_1 webb.jpg

Collage2_2 webb.jpg
Ingrid Wall i möte med Cecilia Düringer.

Collage2_3 webb.jpg

De inbjudna gästerna och mässbesökare som tagit klivet ur sin filterbubbla och in i SCHABRAKET vittnar om omvälvande möten.

“Det är det coolaste jag har varit med om! Nej men det kändes helt otroligt! Nej, men asså helt fantastiskt! Nej, men det känns helt sjukt! Jättekonstigt! Jag vet inte hur jag känner mig! Jag är glad med hela kroppen. Det här är det sjukaste! Men samtidigt så vill jag typ gråta. “ Fröken Snusk

“Det var en surrealistisk upplevelse att vara i en offentlig miljö, men bortkopplad. Successivt blev det ett djupare samtal. Vi behöver mer dialog som inte är en jakt på uppmärksamhet eller ett konstlat gräl, där man försöker skapa friktion. Vi kommer ingen vart utan dialog.” Paul Hansen

“Om människor hade pratat mer med varandra så hade världen inte sett ut som den gör idag. Om man sätter sig ner och samtalar så hittar man gemensamma beröringspunkter” Ingrid Wall

“Att få sitta ned på det här sättet, det är tryggt och härligt, här får vi vara vi. Vi behöver fler förtroliga samtal, där man inte behöver försvara sig. Det kan få vara lite ofiltrerat utan att den andra behöver fultolka en.” Veronika, mässbesökare

Collage3_1 webb.jpg
Imaa Queen och Musse Hasselvall.

Collage3_2 webb.jpg
Gina Dirawi möter Joel Granfors.

Collage3_3 webb.jpg
Paul Hansen och Antje Jackelén.

“Vi har väldigt olika liv. Men så lika tankesätt. Vi var mer lika än jag trodde. Det var väldigt speciellt, sällsynt, att ha ett sånt här samtal.” Joel Granfors

“Vi måste våga prata med andra som inte är som en själv.” Gina Darawi

“Vi fann varandra direkt i ord. Det här var en upplevelse utöver det vanliga. Fler människor borde prata med varandra som inte känner varandra. I samhället behöver vi ha samtal om ärlighet och vi behöver berömma varandra mer. Eller bara att enkelt att säga “Ha en bra dag!” till den man möter i affären. Roland, mässbesökare 

“Vi talade om allvarliga och sorgliga saker. Samhället behöver fler ärliga och personliga samtal. Där man kan dela saker som berikar båda som pratar med varandra.” Antje Jackelén

 

Om SCHABRAKET

Bokmässans kärna består av att årligen bjuda in makthavare, tyckare, tänkare och allmänheten till att lyssna på samtal under mässans fyra dagar. Men aldrig tidigare har det bjudits in till samtal som alla kan se, men ingen kan lyssna på. Tanken bakom SCHABRAKET är att inspirera fler till att lämna sina filterbubblor och skapa fler samtal och möten. SCHABRAKET fortsätter och kommer att dyka upp på fler platser där också du kan ha #ettoväntatmöte. 

 

 

 

Konsten som presenteras i SCHABRAKET är lånad från Frida Warnqvist, känd som @fridapoetry på Instagram, och Riksföreningen Våra Gårdar. Studieförbundet NBV har tagit fram SCHABRAKET i samarbete med Besvärlig sedan 1977 och Kollektivet Livet, som också låg bakom Studieförbundet NBVs kampanj 100 #minibibliotek under 2022. 

 

Studieförbundet NBV är Sveriges äldsta studieförbund och vilar på övertygelsen om att möten och reflektion är en avgörande kraft för att skapa ett samhälle där vi alla kan utmanas och utvecklas.

 

footer SCHABRAKET.png