Publicerad

William Björlings skolgång präglades av mobbning och han övervägde att ta sitt liv. En dag träffade han Mats Hedman som lärde honom spela dragspel – det förändrade allt.   

19-åriga William Björling föreläser nu om sina erfarenheter i samarbete med NBV.  I en uppmärksammad intervju i Värmlands Folkblad berättar han om hur mötet med Mats som välkomnade William in i dragspelsföreningen förändrade allt.  

– Hade jag inte hittat dragspelet så hade jag inte levt idag. Jag kände att jag var värdelös på allting, men så lärde jag mig spela och jag upptäckte att jag kunde någonting och jag blev uppskattad för det. Det gav mig positiv energi som får mig att fortsätta än idag, det är hela mitt liv. 

Williams föräldrar hjälpte honom också med en kontakt till en kurator, men det som gjorde den stora skillnaden var att han började spela dragspel. 

– Idag är livet på topp, jag har inga negativa tankar och jag njuter av varenda dag. Jag vill dela med mig av min resa för att visa för andra att livet kan vända, även när det känns hopplöst.  

Talade på manifestation mot våld och droger 
I vintras, i samband med att William spelade dragspel på en manifestation mot våld och droger som NBV arrangerade i Hagfors kyrka så bad han själv om att få säga några ord. Han berättade att han varit mobbad sedan han var liten och att han på högstadiet mådde så dåligt att han övervägde att ta sitt liv.  

– Jag berättade för mina föräldrar. Jag sa att om ni inte hittar mig så har jag gått och hängt mig i ett träd.  

Vad var det som gjorde att Mats och dragspelet förändrade ditt liv?  
– Jag gick från att vara helt nedtryckt i skorna till att få känna mig som en levande människa. Jag kände mig behövd, det var ingen som hackade på mig och jag var omtyckt för den jag är, i stället som förut när det alltid var fel på allt jag gjorde, berättar William Björling.  I samband med manifestationen träffade han Stefan Lundmark som är verksamhetsutvecklare för NBV Väst.  

– Han bär på en otrolig historia, som är väldigt berörande. Det visar inte minst att intervjun i tidningen fått sådan stor spridning. Det är svåra frågor, men William är ett levande bevis på att livet kan vända i kraften av ett oväntat möte, säger Stefan Lundmark.   

Efter Williams framträdande i Hagfors skapade NBV tillsammans med William en föreläsning och manifestation mot mobbning i Råda ordenshus och nu finns ett stort intresse för att William ska fortsätta föreläsa på fler ställen.  

– Förhoppningsvis kan Williams föreläsningar vara ett startskott för samtal om dessa frågor. Psykisk ohälsa drabbar väldigt många unga och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15–19 åringar. Williams erfarenheter visar att även när det är riktigt mörkt så går det att vända, säger Stefan Lundmark. 
 
Nästa föreläsning 28 maj kl 19.00  
Se William Björling föreläsa på Hotell Monica i Hagfors  

Boka föreläsningen “Vägen till mitt dragspel” 
Vill du boka William Björlings föreläsning Vägen till mitt dragspel, kontakta Stefan Lundmark.