Publicerad

När Saadat Hajigharnaei kom till Sverige 2017 kunde hon inte ett ord svenska. Men så mötte hon NBV. I dag jobbar hon själv på studieförbundet för att få fler inkluderade i svenska samhället. ”Jag vill skapa samma möjligheter som jag fick. Jag blev kär i NBV, verkligen”, säger hon.

I början var Saadat Hajigharnaei helt isolerad. I sex månader satt hon hemma och försökte lära sig svenska, utan att träffa någon annan än sin man som hon kommit till Sverige med.

– Jag var helt ensam. Jag försökte lära mig ord genom att läsa böcker. Men det var ju omöjligt, verkligen, säger hon.

Hittade NBV
Men så hörde Saadat att det fanns kurser i svenska via studieförbundet NBV i Malmö. Året var 2017. Hon gick dit. Och sedan gick hon dit igen. Och igen.

– Jag var typ på NBV nästan varje dag. Jag fick hur många vänner som helst. Cirkelledaren var jätteduktig. Jag fick lära mig så mycket jag kunde utifrån min förmåga. Och fikat var gott också.

Kände sig välkommen
Vad var det som gjorde att Saadat fortsatte gå till NBV, trots att hon inte kände någon från början? När hon försöker förklara, så minns hon bara känslan.

– Det finns någon energi, där man känner sig hemma och välkommen, skulle jag säga. Jag behöver inte vara någon annan. Jag är mig själv hela tiden, och ingen ifrågasätter mig.

Saadat_header_Linkedin_foto_NA.jpgSaadat Hajigharnaei fick drömjobbet som verksamhetsutvecklare på NBV. Foto: Nathalie C. Andersson

Fick drömjobbet
Den varma känslan gjorde att Saadat ville bli cirkelledare och lära andra svenska. Hon började driva projekt för utländska kvinnor med fokus zumba, språk, och psykiskt välmående. Jobbade med ukraniska flyktingar för att lära dem språk och det svenska samhället. Fick en projektanställning inom NBV. Och 2023 sökte hon en tjänst som verksamhetsutvecklare.

– Jag gick igenom hela anställningsprocessen, intervjun, och jag fick jobbet. Det var min dröm! Nu har jag jobbat i typ ett år, och det har gått jättebra. Jag känner att det verkligen är här jag ska jobba. Jag började som en pytteliten människa, och har utvecklat mig enormt inom NBV. Jag är stolt över den resan, stolt över mig själv.

Saadat_matlagning_foto_NA.jpgSaadat Hajigharnaei lagar mat i ett NBV-projekt i Jönköping. Foto: Nathalie C. Andersson

Leva sina värderingar
Något annat är hon också stolt över. Att arbeta för en organisation som verkligen lever sina värderingar.

– NBV är en plats där alla är välkomna. Det är också en plats där man alltid har inflytande. Det finns en trygghet att uttrycka dig, även om det är något du vill förändra. Jag känner friheten att inte blunda. Om jag ser ett fel, då säger jag det. Det är så himla viktiga värderingar vi har, och vi ska leva upp till dem. Genom folkbildningen, och genom allt vi gör. Hos oss ska man inte bara lära sig något – man ska också känna sig inkluderad och i gemenskap med andra.

Värdefull erfarenhet
Att själv ha kommit in i samhället utan språk och kunskap om kulturen, ger Saadat ett annat sätt att se på saker.

– Man blir ifrågasatt i början som ny i ett land, känner sig utanför, för man kan inte språket. Men när jag hamnade inom NBV var det aldrig en fråga – det var så självklart att jag var välkommen. Det var det som gjorde att jag stannade. Jag fick motivation att lära mig snabbt, utvecklas snabbt. Jag har aldrig blivit illa behandlad på grund av min bakgrund, eller på grund av lite brytning i språket. Jag blir värderad utifrån mina kunskaper och färdigheter.

Vill ge tillbaka
Sju år efter att Saadat kom till Sverige, får hon nu chans att ge tillbaka.

– Jag vill skapa samma möjligheter som jag fick. Jag blev kär i NBV, verkligen. Det finns alltid möjlighet att utvecklas. Just nu kan jag inte tänka mig att jobba någon annanstans. Jag ser mina deltagare som går samma väg som jag gjorde. Man skapar sin väg in i samhället, via studieförbunden. Det är fint. Den hjälp jag fick av NBV var enorm. Många stöttade mig under vägen. Och jag vill vara den personen för andra.

Text: Nathalie C. Andersson

Saadat_0_foto_Nathalie_C._Andersson.jpg

Saadat Hajigharnaei får nu chans att ge tillbaka på NBV. Foto: Nathalie C. Andersson