Den 21 februari arrangerade NBV en heldag tillägnat jamskan på Östersunds bibliotek, tillsammans med Heimbygdas språkkommitté. Syftet var att uppmana alla som talar jamska att göra det under 21 februari – den dag som UNESCO utnämnt till internationell modersmålsdag. 

En av arrangörerna från NBV, Camilla Olofsson, berättar: 

– Jag har ett kall med det här arbetet, ett folkbildningskall. Jag vill att folk ska våga gå samman och prata om sin jamska. Det kan ske i allt från språkkaféer till studiecirklar.

Intresset för jamskan var stor. Så pass stor att bibliotekets samlingssal inte räckte till av tillgänglighetsskäl. Arrangörerna fick neka folk i dörren, men till slut fick de nyfikna besökarna vara med och lyssna, förutsatt att de befann sig i bibliotekets café. 

– Det här visar på att vi behöver ett kulturhus i Östersund. Vi kan bara vara 90 personer här inne och folk blev ledsna när de inte kom in, även om de var så förstående. Det visar hur mycket folk längtar efter kultur här, säger Camilla Olofsson.

Camilla berättar också att studiecirklar och språkcaféer är verktyg för att bevara jamskan, men att många blir avskräckta. 

– Många tror att de måste vara experter för att lära ut till någon annan. Men så ser inte jag det, alla har så mycket kunskap och så många ord i sig. Vi måste hjälpas åt för att dokumentera ett kulturarv.

Nästa gång jamskan står i fokus är på Jämtlands nationaldag. Då kommer biljetterna säljas i god tid före evenemanget. 

Vill du starta en studiecirkel i jamska? Klicka på länken nedan!