NBV och Falu FN-förening bjuder in till filmvisning.

Mannen som räddade världen är en dansk dokumentärfilm från 2013 av filmskaparen Peter Anthony om Stanislav Petrov, en före detta överstelöjtnant i sovjetiska flygvapnet och hans roll i att förhindra ett kärnvapenkrig. Medverkar gör förutom Stanislav Petrov, Sergey Shnyryov och Kevin Costner

Handling: Den 26 september 1983 rapporterade datorerna i en militär bunker utanför Moskva, två gånger att amerikanska interkontinentala ballistiska missiler var på väg mot Sovjetunionen.
Petrov, som var tjänstgörande officer den kvällen, misstänkte att det var något fel på larmsystemet och lyckades övertyga sina överordnade om samma sak. Man inväntade en markradarbekräftelse innan en motattack beordrades.

När: Hiroshimadagen den 6 augusti 2021 klockan 18.00.

Var: Gamla Elverket Ölandsgatan 8 i Falun

Kostnader: Vi bjuder på film, popcorn och efterföljande diskussion samt möjlighet att se vår utställning om Kärnvapen.

Hur: Vi blir max 32 personer och sitter med avstånd på i förväg uppställda stolar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Varför: Det är i år 76 år sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki. Det vill vi uppmärksamma. Filmen visar att det kan hända igen, bomberna kan avfyras medvetet eller av misstag så länge de överhuvudtaget finns.

Syftet: De flesta människor är emot kärnvapen men ändå finns de och blir allt effektivare med risk att ödelägga jord och förgöra människor. Vi är många som vill att Sverige ska skriva på FN:s konvention om kärnvapenförbud (TPNW) medan andra, bl.a. majoriteten i riksdagen i praktiken tycker att kärnvapen behövs. Vi tror att kunskap och diskussioner ska leda oss framåt i frågan.

Anmälan: Eftersom det är begränsat antal platser krävs anmälan, senast 25 juli till Annica Ericson
annerc55@hotmail.com, 073-154 21 11
Du får en bekräftelse.

Välkomna!
Karin Alexanderson, ordförande