Publicerad

För att sprida kunskap om Fairtrade-märkta produkter har NBV tillsammans med Fairtrade Sverige engagerat deltagare under en folkbildande studiedag.

Gruppen valde att ses och lära sig tillsammans under ett tillfälle – en heldag – istället för att sprida ut studiecirkeln över många tillfällen. Berit Wiklund, en av deltagarna och initiativtagarna till studiegruppen, är idag pensionär men har större delen av sitt yrkesverksamma liv arbetat inom Afrikagrupperna i Stockholm.


– Under studiedagen var vi en grupp blivande ambassadörer som samlades hos NBV och Ådalens Afrikagrupp i Kramfors. Vi fick lära oss om hur man minskar fattigdomen i världen genom rättvis handel. Det var folkbildning när den är som bäst, säger Berit.


Arbetet har pågått länge

Den folkbildande heldagen var en inspiration för alla deltagande, men frågan har varit på tapeten länge. Den som deltar i en studiecirkel eller ett kulturarrangemang kan till exempel få Fairtrade-fika att bjuda på av NBV. Det säger Eva Tånneryd på NBV i Kramfors.

– Vi på NBV har under flera år deltagit i förberedelsearbetet för att Kramfors kommun skulle bli en så kallad Fairtrade City, vilket äntligen skedde tidigare i höstas. På vägen mot det målet har vi pratat med politiker och tjänstemän för att få dem att inse hur viktigt det är. Det var en självklarhet för oss att vilja stötta och delta i arbetet med att utbilda ambassadörerna, säger Eva.

Vad innebär det då egentligen att en vara är Fairtrade-märkt? Jo, att den har producerats under rättvisa villkor för alla i kedjan. Genom att välja sådana varor i butiken bidrar du alltså till att minska fattigdomen i världen. Bertil Högberg från Fairtrade Sverige var kursledare under studiedagen och berättade om hur de gör för att motverka fusk, och vad som krävs för att uppnå märkningen. Studiedagen hölls i NBV:s lokaler.


– Vi behöver fler konsumenter som gör medvetna val och alla som deltog blev väldigt inspirerade. Det gav oss idéer kring vad mer vi själva kan göra för att påverka, berättar Berit.

Eva på NBV ser frågan som ett led i arbetet för global demokrati och jämlikhet – internationell solidaritet helt enkelt.
– Fairtrade-ambassadörerna är så viktiga eftersom de sedan kan sprida kunskap på sitt sätt och påverka sin närmiljö. Till exempel kan de se till att de lokala matbutikerna köper in sådana produkter, fortsätter Eva.

Har du någon fråga du brinner för eller ett ämne du vill lära dig mer om? Vi på NBV svarar gärna på dina frågor och hjälper dig på vägen mot att starta en studiecirkel!