Publicerad

Abdifatah Ismail förlorade han sin pappa när han var 14 år. Pappan mördades i Somalia på grund av sitt engagemang för människors rätt till sin egen åsikt. Dagen innan han dog sa han till sin son: “Du ska ta hand om familjen oavsett vad som händer.” Detta kom att bli Abdifatahs kall.  

Att fastna i den rådande diktatoriska Somalia kändes för Abdifatah som att välja döden. Han valde istället att ta sin fars uppgift på största allvar. Hans mål - att komma till ett demokratiskt land och tjäna egna pengar för att kunna försörja familjen i Somalia. Han lyckades fly till Sverige, dit han kom 2018 och där hans liv började ta form. Hans mor och fyra systrar var kvar i Somalia. 

-Jag ville verkligen komma till ett land där man får tycka och tänka fritt, säger Abdifatah Ismail. Jag har levt i en diktatur och sett konsekvenserna av ett sådant samhälle. 

Hans möte med NBV blev därför mycket lyckosamt. Hans första kontakt med NBV var genom asylverksamheten i Jönköping där han började engagera sig. Numera är han anställd som projektledare inom asylverksamheten och ingår i demokratiarbetet Jag röstar!- för demokratin.  

Genom kampanjen “Jag röstar för demokrati” gjorde studieförbundet NBV en viktig insats i att stärka demokratin och att uppmuntra människor att rösta i valet 2018 och även inför EU-valet 2019 med föreläsningar, seminarier och demokratifester runt om i hela landet. 

NBVs arbete för demokratiska frågor fortsätter och minskar inte i och med corona-krisen, tvärtom. NBVs så kallade ”demokratiambassadörer”, cirka 20 till antalet, ses regelbundet för att stärka kunskaperna om demokrati och mänskliga rättigheter. Gruppen delar med sig av studiematerial och aktuella nyhetsartiklar om pandemins påverkan på demokratin. På många håll använder makthavare corona-pandemin för att stärka sin egen makt och inskränka fri- och rättigheter på olika sätt. 

Abdifatah är en av eldsjälarna inom ambassadörsgruppen. Hans ingång är att demokrati ytterst handlar om liv och död. Hur kan man övertyga andra människor att demokrati kan rädda liv? 

-Vi måste börja nu, vi kan inte vänta, avslutar Abdifatah Ismail. Vad kan jag själv bidra med till andra människor? Hur kan jag stärka tron på rösträtt? Alla kan göra en liten del – alla människors lika värde och rätt att tycka och tänka fritt.  

-Jag måste fortsätta att kämpa för mänskliga rättigheter och skyldigheter, avslutar Abdifatah. Att förstärka jämställdhet och inkludering så att människor inte hamnar i utanförskap.  

För mer info: jagröstar.se