Publicerad

Trenden att bygga sitt eget lilla hus av återvunnet material växer sig allt starkare världen över och även här i Sverige.

I Ålberga, Nyköping har redan det femte bygglägret för ett Tiny House gått av stapeln.

Det var i våras som Love von Wuerfurt kontaktade NBVs verksamhetsutvecklare Bengt-Åke Ohlsson. Love ville skapa en plattform där icke-män tillsammans bygger ett eget Tiny House. Idag är Love cirkelledare för "Tiny Home Projekt" där nya deltagare från hela Sverige kommer för att delta i bygget. Tanken är att huset inom fem år ska vara en del i ett läger för unga tjejer och transpersoner. 

Verksamheten genomförs ute på en gård på landsbygden och är minst sagt populär. I detta nu är det 11 deltagare som hängivet arbetat vidare på det byggnadsprojekt, vars stomme består av ett chassie till ett gammalt släp. Trots kalla höstvindar är humöret på topp och sågar och skruvdragare hörs över nejden blandat med glada tillrop.

En av deltagarna heter Anneli Lewis Skoglund. Hon arbetar just nu med att renovera ett av projektets fönster. Den gamla färgen ska skrapas bort och de gamla fönsterglasen ska lyftas ur för att sedan bytas ut mot andra glas i regnbågens färger. Sedan ska allt trä linoljas och bågarna målas med linoljefärg. 

Varför är du här?
– Människorna, likasinnade, samlas kring ett gemensamt projekt. Vi lär oss av varandra och kan lösa problem vartefter dem uppkommer, är Annelis spontana svar.

Är det första gången du är med i bygglaget? 
– Det är andra gången jag är här. Hörde av kompisar om det här och det verkade både spännande och intressant. Samtidigt kul att träffa nya människor, så det är bara positivt. Bra att ni på NBV stöttar den här typen av projekt!

Vad arbetar du med när du inte bygger hus i de sörmländska skogarna?
– Jag är arborist och van att hantera såväl såg som att arbeta med trä, svarar Anneli och sneglar bort mot gruppen där det nu blivit dags för en snabb fikapaus.

Cirkelledaren Love har koll på läget och nya frågeställningar kommer upp hela tiden:

– Gruppen är väldigt duktig på att lösa uppkomna problem själva, men eftersom  jag varit med hela vägen så kan det vara bra att ha någon form av vision om vad som är nästa steg i byggprocessen. En rolig sak som hände häromdagen var att vi hade skaffat fram mer virke till bygget, men det var hela trästockar som var osågade. Då var vi några stycken som själva fick lära oss av en kunnig snickare om hur det går till att såga brädor av stockarna. Spännande, kul och lärorikt!,  säger Love von Qeurfurt.

Vad betyder den här verksamheten för dig?
– Så svårt att beskriva med några få ord, men det betyder allt verkligen. Den ger mig så mycket positiv energi och lämnar mig helt varm i kropp och själ. Mitt självförtroende och självkänsla växer med varje ny cirkel. Jag känner att jag har chansen att få dela en av mina bästa stunder i livet med fantastiska människor och samtidigt kunna ge dem chansen till att våga bygga och ta plats. Det här är verkligen min bästa tid i livet och alla möten som jag kommer att hålla så kärt. Från att vara ett byggprojekt till att bli ett socialt projekt med vänskaper som resultat, svarar Love med stor innerlighet.

På vilket sätt har NBV stöttat verksamheten?
-NBV har stöttat och ökat min trygghet i samband med cirklarna. Jag har vågat satsa och det har gjort att jag kunnat ha fler helger med fler deltagare. Något som känns skönt är att deltagarna automatiskt blir försäkrade under cirklarna. Det tror jag ger deltagarna en trygghet också. Sen är det fint att ha någon att bolla saker med då det är första gången jag arrangerar ett sådant här projekt helt själv, avslutar Love. 


Du kan läsa mer om projektet på Facebook-sidan: https://www.facebook.com/Tiny-Home-Projekt