Publicerad

För tre år sedan kom Raghad AlGhanem till Sverige från krigets Syrien. Genom Glava bygdekontor hörde han talas om studieförbundet NBV.

Han deltog genast i studiecirklar i svenska språket och samhällsinformation.

När Raghad kom till Sverige började han läsa på SFI, på fem månader blev han klar med utbildningen. Han gick över till Komvux där han studerade svenska som andra språk (SAS), matematik och samhällskunskap. Även det gick snabbt.  

- SFI och SAS var en bra början men jag behövde fördjupning och det behovet uppfyllde studiecirklarna. Lärande tar inte slut för att man går en kurs eller två, man lär för livet och det gör jag genom att vara aktiv inom folkbildningen och själv delta och hålla i studiecirklar. Att det finns studieförbund i Sverige är något jag är otroligt tacksam för, vilken möjlighet jag har fått! 

 Raghad säger själv att han lär sig snabbt och samtidigt som han fick jobb på Arvika kommun satte han själv igång studiecirklar i svenska och samhällskunskap. 

 - Jag har ju själv ett bagage från min flykt, att tillsammans med andra bygga upp en ny framtid är spännande. Jag har träffat människor från så många kulturer. Jag talar själv arabiska, kurdiska, assyriska, engelska och nu svenska, det gör att jag kan hjälpa nyanlända och stötta deras utveckling i språket.

När Raghad kom till Sverige fick han kontakt med en svenskfamilj i Arvika, som han än idag anser vara sin svenska familj. Idag är de grannar och Raghad säger att det är mycket tack vare den kontakten som han lärt sig svenska så snabbt. Genom att träffa svenskar har han kunnat träna på språket men också få kunskaper om det svenska samhället.  För visst är det skillnader mellan Syrien och Sverige, säger Raghad. 

- Den störst skillnaden är vädret. I Syrien tittade jag aldrig på temperaturen utan vi tittade ut genom fönstret och visste då vad vi skulle ta på oss. I Sverige skiljer sig temperaturerna och kläderna är jätte viktiga, vad man ska ha för skor, handskar och jackor. Det har jag aldrig tidigare tänkt på. Idag tittade i väderappen och i Syrien och det 23 grader varmt, här i Arvika är det -1! 

Sedan en månad tillbaka har Raghad fått en anställning hos oss på NBV som studieorganisatör. Jobbet lyckades han får genom sitt engagemang i studiecirklarna och han har lyckats skaffa ett stort kontaktnät i området. I sin nya tjänst ska han utveckla studieverksamheten för asylsökande i Värmland och säger att han ser fram emot arbetet.