Publicerad

Den 12:e april delade Västra Götalands Bildningsförbund ut årets folbildarpris 2018 till NBVs ungdomsprojekt "Mosaikfabriken".

​Den 12:e april delade Västra Götalands Bildningsförbund ut årets folkbildarpris 2018. NBVs ungdomsprojekt ”Mosaikfabriken”  tog hem vinsten på grund av dess insatser för att främja gemenskap och banden mellan invånare och platser.Västra Götalands Bildningsförbunds delade ut årets folkbildarpris på sitt årsmöte den 12:e april. Mosaikfabriken tilldelades priset med bakgrund i hur verksamheten arbetar för integration och gemenskap, med kultur och konst som kraftfulla verktyg för integrations- och hälsoarbetet.

Mosaikfabriken startades sommaren 2013 av studieförbundet NBV i Göteborg och var till en början en workshop på fritidsgården i Hammarkullen. Deltagarna får under ledning av den prisbelönte konstnären Saber Alipanah designa mosaiker som sedan installeras i bostadsområden och på samlingsplatser. Idag har projektet expanderat över hela regionen, där tusentals deltagare tillsammans skapat över 1500 kvadratmeter konst.


En motivering till vinsten är att deltagarnas verk pryder offentligheten permanent, något som menas stärka anknytningen mellan invånare och fysiska platser. Enligt Västra Götalands Bildningsförbund inspirerar projektet även till engagemang i föreningar och andra processer i samhället. Detta menas stärka känslan av gemenskap och möjligheten att påverka sin livssituation – något som är extra värdefullt för nyanlända.

Under 2017 fick även deltagarna i Mosaikfabriken delta i ”klassresor”, där elever besökte varandras skolor och fick göra mosaiker tillsammans. De fick lära sig om varandras stadsdelar och arbeta med att bryta ner fördomar i ett annars segregerat Göteborg. Projektet visar på detta sätt hur kulturen och konsten har en värdefull roll i arbetet med integration och hälsa.