Publicerad

I år är det 25 år efter de våldsamma folkmorden i Bosnien och Hercegovina (1992-1995).

Detta vill Bosniska föreningen i Borås tillsammans Bosniskhercegoviska svenska kvinnoförbundet och Studieförbundet NBV hedra genom en minnesdag. Programmet heter ”Sanningen må berättas”, 25 år efter.

– Vår organisation vill skapa en mötesplats för kvinnor som varit krigsoffer och som är beredda att vittna om sina egna krigserfarenheter, säger Almedina Sacic, ordförande i BHSKF.

Almedina Sacic förklarar varför minnesdagen heter just Sanningen må berättas:

– De flesta av oss som kom som flyktingar till Sverige har upplevt kriget. Många har blivit misshandlade och våldtagna. Men det är fortfarande många människor som tror att vi överdriver när vi berättar vad vi varit med om. Nu vill vi lyfta fram våra berättelser, vår sanning. 

– Varje år har vi haft en minnesdag för Srebrenica, säger Almedina. Vi har också haft Vitabandsdagen i maj. Men det är första gången vi har en minnesdag som riktar sig till kvinnor, Sanningens dag. 

I det gedigna programmet för dagen finns bland andra: Jovan Divjak, armégeneral i Bosnien-Hercegovina och Christina Doctare, läkare som tog hand om många kvinnor och tjejer som blivit våldtagna och misshandlade. Här finns även politiker som Jasenko Selimovic och Aida Hadzialic.

– Vi vill påpeka vilken fantastisk styrka som kvinnor besitter och i detta fall en bosnisk kvinna, avslutar Almedina. Omvärlden måste förstå det!

Parkhallen i Borås
8 februari 2020
Kl 12.00-18.00