Publicerad
Först släppte de poetry-slamen "Lilla gumman". Nu gör de en dokumentärfilm, där människor berättar om sina egna upplevelser av sexism och förtryck.
Efter att den hyllade kortfilmen "Lilla gumman" hade premiär fortsätter nu tjejerna bakom succén med en dokumentärfilm.
– Syftet med vår film är att synliggöra det våld och förtryck som kvinnor och icke-män lever under i ett patriarkat, i hur stor utsträckning det förekommer och hur pass normaliserat det är, säger Cornelia Miftari.
– Vi söker nu kvinnor och icke-män med egna erfarenheter av förtryck och våld som skulle kunna tänka sig att dela sina upplevelser offentligt, säger Louise Tagesson.
Genom att synliggöra förtrycket och medvetandegöra allmänheten om rådande förtryck, finns det även en chans till att skapa förändring, menar Cornelia Miftari. I samklang med #metoo så kommer kvinnor och icke-män få dela med sig av sina egna berättelser av våld, kränkningar, sexuella trakasserier och förtryck i dokumentären.
– Vi vill ge röst åt alla 10 000-tals berättelser som #metoo uppmärksammade. Det är viktigt att debatten hålls vid liv och inte tystnar, säger Michelle Holmgren.
På NBV hyllas initiativet:
– En dokumentär för att sprida insikter och samhällsnyttiga budskap är något som vi gärna stöttar. Som Studieförbund vill vi ständigt sträva efter att bryta normer, strukturer och förtryckande ideologier – allt för ett inkluderande och jämställt samhälle, säger Emanuel Norén, verksamhetsutvecklare på NBV.
För mer information, kontakta:
Emanuel Norén, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet NBV
0709-153287
Cornelia Miftari, Poet
072-552 72 09
Lilla Gumman: Med poetry-slam i filmformat uttrycker Cornelia Miftari, Louise Tagesson och Michelle Holmgren de konsekvenser som patriarkatet innebär i kortfilmen "Lilla Gumman". De lyfter bland annat ämnen som body-shaming, fettförakt, sexuella trakasserier och övergrepp – ett fåtal av alla förtryckande mekanismer som råder och påverkar kvinnor i dagens samhälle. |