Publicerad

Nu kan unga i Eskilstuna lära sig cirkuskonster, tack vare en kringresande cirkusskola som för första gången besöker kommunen.

I sommar får 45 barn i åldern 6 till 16 år delta i cirkusskolan. Där får de lära sig akrobatik och andra cirkuskonster av akrobater, jonglörer och trampolinkunniga. I början arrangerades cirkusskolan i Trosa och Vagnhärad, för att sedan sprida sig till Katrineholm, Gnesta och Nyköping. Tobias Friberg, verksamhetsutvecklare på NBV, berättar om hur cirkusskolan föddes för nästan 20 år sedan:

– Det var min pappa som startade den 1998. Han tyckte att barn skulle ha en vettig sommaraktivitet, och då anordnade han tillsammans med en vän en cirkusskola under en vecka i början och en vecka i slutet av sommaren.

Cirkusskolan avslutas med en uppvisning inför publik, där deltagarna får visa upp sina nyfunna kunskaper och färdigheter. Det känns ”pirrigt” att uppträda inför publiken – ”mycket pirrigt” enligt Julia Andersson och Love Ekberg, två barn som deltar i Cirkusskolan.

NBV arrangerar cirkusskolan tillsammans med Sörmland frisksportdistrikt. Cirkusskolan finansieras av det statliga sommarlovsstödet, med syftet att erbjuda barn kostnadsfria aktiviteter under sommarlovet. Tanken är att lovet ska förknippas med något positivt och roligt. Du kan se hela filminslaget om cirkusskolan på SVT här.