Publicerad
Behovet av vårdpersonal har antagligen aldrig varit större än nu.
Därför är det här ett perfekt tillfälle att lyfta Aurora Gonzáles arbete med studiecirklar riktade mot nyanlända läkare.
Projektet har som mål att deltagarna ska kunna arbeta som läkare i Sverige, och startades redan 2016. Det var då som Aurora Gonzáles kom på idén, tillsammans med läkaren Ove Andersson.
– Vi insåg att dessa personer hade en ovärderlig kunskap men kanske saknade möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden i sitt skrå. Därför testade vi att annonsera om språkkaféer för i första hand nyanlända läkare, säger Aurora som är verksamhetsutvecklare på NBV i Uppsala.
I Corona-tider har de skapat en grupp med frivilliga läkare, som kan ställa upp om det behövs.
– Än så länge har uppåt 100 personer anmält sig dit, säger Aurora.
Projektet växte snabbt
Efter att ha startat cirklarna märkte Aurora snabbt att intresset var stort, och såväl svenska som utländska läkare dök upp på träffarna. Alla var välkomna. Idag har projektet växt och finns i flera städer runt om i hela Sverige.
– Vi har tre studiecirklar i Uppsala med ungefär 20 deltagare i varje cirkel. Den ena är relativt nystartad och riktar sig mot nybörjare, medan de andra har pågått i några år. Två av dem är på distans och en i fysisk form. Verksamheten har vuxit och finns idag också i Göteborg, Örebro, Stockholm och Jönköping, berättar Aurora vidare.
Anpassat till verkligheten
Målet med träffarna är att de sedan ska kunna göra ett prov och bli legitimerade läkare i Sverige. Därför pluggar de gamla tentor från läkarutbildningen och får lära sig patientbemötande och facktermer på svenska.
– Deltagarna är ju nyanlända och har arbetat som läkare i sina hemländer. I början talade de bara engelska, men har lärt sig mer svenska med tiden. Många kommer ut i arbetslivet ganska snabbt, vilket är väldigt roligt att se!
Cirkelledarna i Uppsala är två pensionerade läkare, och en som fortfarande är yrkesverksam. De har tagit fram en detaljerad studieplan, och ett schema för varje träff. De bjuder in olika experter som kommer in och föreläser – helt ideellt.
– Projektet har mynnat ut i en rikstäckande förening, ILF (Internationella Läkarföreningen), där man fördjupar sig ytterligare i patientbemötande, bland annat genom rollspel som patient och läkare.