Hur kan man använda ny teknik för att digitalisera folkbildningen? Den frågan ska NBV fortsätta utforska under de kommande 1,5 åren.
Studieförbundet har fått 3,1 miljoner kronor från Folkbildningsrådet för att fortsätta utveckla Folkbildningslabbet.
– Det är svinkul att vi får möjlighet att testa det här. Vi som studieförbund måste vara med och tillgängliga det som är nytt, för att inkludera fler och bidra till demokratisering av den här tekniken, säger Samuel Somo, utvecklingsstrateg på NBV.
Mobila teknik-kit
Projektet kommer bland annat att gå ut på att ta fram fler mobila kit med VR- och AR-utrustning och föra tekniken ut till de många fysiska mötesplatser som finns i landet. Men även att testa på att bilda en folkbildningsplattform på nätforumet Discord.
– Vi tänker det som ett digitalt föreningshus där vi kan ge utrymme till olika organisationer, men där vi har infrastrukturen. Discord är en mötesplats som vi inte alls finns i, men som många unga använder. Kan vi skapa en digital mötesplats där vi kan ha kulturprogram och utveckla duktiga digitala mötesledare?
Utforska digital folkbildning
En annan del av projektet handlar om att helt enkelt utforska vad digital folkbildning är och skulle kunna vara.
– Vi ska börja labba mer med vad folkbildningen kan göra. Studiecirkeln är 130 år och still going strong – den ska vi inte rubba på. Men vad händer om en grupp som läst en bokcirkel också kan besöka resmålet med virtual reality, utan att faktiskt åka dit? Vad händer med pedagogiken då? Vi ska helt enkelt utforska hur tekniken kan stärka folkbildningen, och se vad vi kan sprida till övriga studieförbund, säger Samuel Somo.