Med över 60 recept från flera olika länder är förhoppningen att NBV:s kokbok ”Mat som kulturarv” kan bli en brygga mellan kulturer.
– Jag hoppas verkligen att boken kan öppna nya dörrar hos oss på NBV. Och att människor i olika föreningar och studiecirklar ska träffas och laga mat tillsammans, säger Sabaheta Vehabovic, verksamhetsutvecklare och projektledare för boken Mat som kulturarv.
Sabaheta Vehabovic lagar mat till kokboken. Foto: Nathalie C. Andersson
Recepten har tagits fram av föreningar från hela landet. Totalt har 20 grupper tillsammans bidragit med över 60 recept. Maten har provlagats och avsmakats, i sann folkbildningsanda.
– Det finns så mycket att lära sig om hur de andra kulturerna är uppbyggda genom att se vad de har på sitt matbord. I mitt arbete försöker jag alltid undersöka: vad finns där bakom? Jag vill att folk ska blandas, att vi ska kunna titta in och se vad och hur de andra gör. Det är väl det som är folkbildning? Att man är nyfiken och ser möjligheter att skaffa nya kunskaper, om någonting nytt, säger Sabaheta Vehabovic.
I december 2024 skickades kokboken på tryck, och under våren 2025 kommer ”Mat som kulturarv” att kunna användas som studiematerial i nya studiecirklar, där människor får mötas genom matlagning och bakning från olika kulturer.
Böckerna kommer finnas i fysisk form på alla NBV-kontor i landet. Det går även att ta del av boken digitalt.
Läs kokboken digitalt
Mat som kulturarv – kokboken (pdf)
Recept på modersmål
1. Qowraw (Kurdiska).pdf
2. Mercimek corba.pdf
3. Pileška supa.pdf
4. Dal Adas.pdf
5. Topa.pdf
6. Palta rellena con atun.pdf
7. Pileća supa sa knedlama.pdf
8. Papa a la huancaina.pdf
9. Dolma.pdf
10. Kardo.pdf
11. Bosnisk surkålsdolma.pdf
12. Papa rellena.pdf
13. Buryan.pdf
14 Potkriza-Pogaca.pdf
15. Begova čorba.pdf
16. Sogan dolma.pdf
17. Bosanski lonac.pdf
18. Punjene paprike u tepsiji.pdf
19. Aji de gallina.pdf
20. Cufte-Köfte.pdf
21. Jagnjeci but u rerni.pdf
22. Arroz con pollo.pdf
23. Fyllda zucchinis.pdf
24. Qaboli palaw.pdf
25. Sarma.pdf
26. Qibbi.pdf
27. Kurdiska pardaplaw.pdf
28. Bamye-okra.pdf
29. Tas kababe.pdf
30. Moussaka auberginer.pdf
31. Maklobe.pdf
32. Hadzi cevap.pdf
33. Grah.pdf
34. Mantije.pdf
35. Buryan.pdf
36. Koshari.pdf
37. Teletina ispod sača.pdf
38. Maqluba.pdf
39. Talijanski patlidjan.pdf
40. Halavagryn.pdf
41. Bosanski kolač od jabuka.pdf
42. Baklava.pdf
43. Halva.pdf
44. Zingil.pdf
45. Halva.pdf
46. Custard.pdf
48. Xsh xsh.pdf
49. Kiflice.pdf
50. Tufahija.pdf
51. Budín de pan peruano.pdf
52. Halvapita.pdf
53. Shir berenj.pdf
54. Sutlijaš.pdf
55. Sape.pdf
56. Tantule.pdf
57. Tatli.pdf
58. Bröd (makedonska).pdf
59. Pide.pdfEn del av gänget bakom kokboken. Foto: Nathalie C. Andersson
Gå en studiecirkel i Mat som kulturarv
Intresserad av att starta en studiecirkel och laga mat från kokboken? Fyll i formuläret nedan, så kontaktar vi dig och berättar mer.