Det här är ett material som handlar om narkotika. Det är tänkt för ungdomar i åldern 15-25 år – men du känner dig, dina kompisar eller din förening bäst och plockar så klart de delar av materialet som passar er!
Klicka på ikonen ovan för att hämta information om Narkotikasnack i pdf-format.
Syftet med materialet är att ni ska få chans att prata om de narkotikafrågor ni kanske möter i er vardag, i skolan, bland kompisar eller i sociala medier. Här kan ni lära er mer och diskutera vad ni tycker i olika frågor. Förhoppningsvis kan det hjälpa er att bli mer trygga i era argument – och kanske leda till att fler vågar och vill prata narkotikapolitik.
Materialet består av flera olika delar, så ni kan själva välja vilka övningar som funkar för er utifrån tidsåtgång och innehåll.
Våga prata, testa och ändra dig
Narkotikafrågan diskuteras ganska mycket just nu och beroende på vilka sociala kanaler vi följer eller vilka kompisar vi hänger med kan vi ha olika kunskap, tankar och argument med oss.
En stor del av det här studiematerialet bygger på olika former av värderingsövningar, där det ska finnas utrymme att tillsammans lära sig mer, men också få testa att ta ställning. Då är det viktigt att alla får möjlighet att själva tycka till, men lika viktigt att det finns utrymme att ändra sig.
Så här kan ni använda materialet
Materialet består av flera olika delar och ni väljer helt enkelt de delar och övningar som passar er bäst – utifrån åldersgrupp, intresse och hur mycket tid ni har. Här kommer en kort beskrivning av varje del och förslag på hur ni kan använda dem.
Starters
Korta filmer som ger fakta kring sex olika narkotikafrågor. Varje film är ungefär en minut lång. Filmerna kan ses i mobilformat en och en eller i liggande format där alla filmer visas efter varandra – vilket kan vara bra om ni vill visa dem på storbildsskärm. Till varje film finns förslag på frågor att prata om.
Värderingsövningar
Här får ni chans att testa era argument kring olika narkotikafrågor. Det finns flera former av värderingsövningar:
-Två olika övningar där ni får ta ställning till olika påståenden.
-Övningar som bygger på situationer där unga kommer i kontakt med narkotika/narkotikafrågor. Värderingsövningarna går att genomföra på olika sätt. Välj det som passar er grupp bäst
utifrån tid, ålder och hur er lokal ser ut.
Samtalskort
Frågorna finns i två kategorier som har två olika färger. Ni väljer om ni vill blanda dem eller välja bort någon färg. En person drar översta kortet, läser högt och låter alla som vill svara/tycka till.
Ljusgrön: Kort med alternativen ”sant” eller ”falskt”. På ena sidan av kortet finns ett påstående och på den andra sidan står det om påståendet är sant eller falskt. Där det passar kan ni prata om varför ett påstående som är falskt ändå används bland kompisar eller i debatten.
Rosa: Kort där det på ena sidan står en ofärdig mening som ni ska fortsätta. Här finns inga rätta svar, utan ni funderar själva på hur ni vill avsluta meningen. Vissa meningar är mer personliga och andra är mer allmänna.
Quiz
När ni har jobbat med andra delar av materialet på en eller flera träffar eller under en kurs, kan det vara kul att avsluta med ett quiz. Quizet ligger på Kahoot! Prata gärna om några av frågorna efteråt – och kanske har ni något schyst pris till den som vinner?
Kontakta din verksamhetsutvecklare för att komma igång!