Det är viktigt att alla barn som växer upp i missbruksmiljöer får anpassat stöd. Barnen kan erbjudas individuellt samtalsstöd eller stöd i barngrupper men det bör vara strukturerat och kunskapsbaserat.
Idag erbjuds långt ifrån alla dessa barn stöd, delvis för att det är svårt att upptäcka problemen och delvis för att man inte måste. I Junis rapport 2020 om kommunernas stöd till barn som växer upp i familjer med missbruk redovisades att drygt 3 200 barn fått stöd de senaste åren och att 95 % av kommunerna erbjuder barnen någon form av stöd oftast i form av stödsamtal och stödgrupper – men utifrån hur många barn som lever i familjer med risk- eller missbruk så är det betydligt fler barn som behöver stöd. Några viktiga organisationer inom den idéburna sektorn som arbetat länge för att stödja dessa barn är Maskrosbarn, Trygga barnen och Junis.
Socialstyrelsen har under ett antal år arbetat med att utveckla stödet till barn som anhöriga, varav barn i familjer med missbruk varit en av de prioriterade grupperna. Det är ett långsiktigt arbete som borde fortsätta även under kommande strategiperiod.
Relationen mellan barnet och föräldern som haft problem kan också förbättras genom att kommunen eller landstinget erbjuder barnen att delta i program som syftar till att förbättra relationen mellan barnet och föräldern eftersom den ofta försämrats väsentligt under den period som föräldern haft missbruksproblem.
Genom fritidsaktiviteter kan både en drogfri miljö erbjudas men också kontakter med andra viktiga vuxna. Att klara skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna. Viktiga vuxna i fritidsaktiviteter bör få utbildning i barnkonventionen för att utgöra det stöd som alla barn, men i synnerhet dessa barn och ungdomar, kan behöva.