Alkohol
Världshälsoorganisationens, WHO:s, globala handlingsplan för kontroll av icke smittsamma sjukdomar beskriver åtgärder som är effektiva för att minska konsumtion och skador. Framförallt lyfter de fram sina "three best buys": (1) begränsning av tillgänglighet, (2) höjda priser genom alkoholskatter, (3) förbud för alkoholreklam. I tillägg till dessa tre lyfter WHO fram ytterligare två åtgärder; kontrollinsatser för att begränsa trafikonykterhet och stor tillgång till screening, kort rådgivning och annan behandling inom sjukvården.
I FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030) står det i delmål 3.5 att man ska stärka insatserna för att förebygga och behandla drogmissbruk, inklusive narkotikamissbruk och skadligt alkoholbruk.
Narkotika
Enligt FN:s narkotikakonvention får narkotika bara användas till medicinska och vetenskapliga ändamål. Det är upp till varje land att besluta om åtgärder mot narkotikamissbruk och påföljder för narkotikabrott. FN:s barnkonvention är den enda av konventionerna om mänskliga rättigheter som omnämner narkotika. I artikel 33 i barnkonventionen står det att:
Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga åtgärder, innefattande lagstiftningsåtgärder, administrativa och sociala åtgärder i upplysningssyfte, för att skydda barn från olaglig användning av narkotika och psykotropa ämnen såsom dessa definieras i tillämpliga internationella fördrag och för att förhindra att barn utnyttjas i den olagliga framställningen av och handeln med sådana ämnen.
Tobak
Sverige har ratificerat WHO:s ramkonvention om tobakskontroll (tobakskonventionen). Den innehåller grundläggande principer, åtgärder för att minska efterfrågan och tillgång, artiklar om miljö och hälsoskydd samt om forskning och informationsutbyte.