SMADIT – tidigt stöd efter ingripande

Ett sätt att arbeta för att ett ingripande ska leda till förändring är metoden SMADIT, som står för samverkan mot alkohol och droger i trafiken. Utgångspunkten är att de som tas för ratt-, drog- eller sjöfylleri ska erbjudas stöd och hjälp med sina problem med alkohol och/eller narkotika så snabbt som möjligt efter ingripandet. Det blir en stor skillnad i jämförelse med om en uppföljning sker längre fram, i samband med provsvar eller först vid en dom.

Metoden går ut på att den som gör ingripandet, polis eller tjänstemän inom tullverk eller kustbevakning, har en tät kontakt med kommun eller region och kan slussa personen vidare till socialtjänst eller beroendevård.

Idag arbetar knappt hälften av landets kommuner med SMADIT, men hur samverkan ser ut och är uppbyggd skiljer sig åt mellan kommunerna. Klart är att det krävs en tydlig och väl förankrad struktur hos alla aktörer för att arbetet ska fungera.

SMADIT som metod startade i Skellefteå under 1990-talet. Där har man även arbetat länge med samverkan kring drogfrågor genom lokala förebyggargrupper, så kallade FRIS-grupper, vilka träffas regelbundet för att delge varandra hur situationen ser ut och tillsammans planera insatser. I dessa grupper ingår till exempel polis, skola, elevhälsa och socialtjänst – men även frivilligorganisationer. En tät samverkan gör det lättare att skapa sig en gemensam lägesbild och handlingsplan – och minskar risken att människor hamnar mellan stolarna på grund av glapp i systemen.

Vill ni så kan ni se på Folkhälsomyndighetens film om hur SMADIT fungerar i Skellefteå

smadit.png

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/andts/vad-vi-gor-inom-andts/nationell-samordning-och-samverkan-inom-andts/smadit/

Fundera tillsammans:

-     Hur ser det ut i den kommun ni bor? Använder de sig av SMADIT eller någon annan metod för att erbjuda stöd i samband med ett ingripande?

-     Om ni sett filmen om SMADIT i Skellefteå: Vilka tankar väcker filmen? Varför är det viktigt att arbeta gentemot denna målgrupp?

Nästa sida:

Nästa träff