Påverkad bakom ratten

Enligt Trafikverkets beräkningar sker minst 0,2 procent av bilresorna med en alkoholpåverkad förare. Det leder till många trafikolyckor, varav en del med dödlig utgång. Hur stor del av bilresorna som sker med narkotikapåverkade förare är inte känt. Däremot finns det statistik över alkohol- och narkotikarelaterade dödsfall i trafiken. Resultat från Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor visar att det omkom 52 personer i alkohol- eller narkotikarelaterade olyckor under 2023. Det motsvarar 23 procent av alla omkomna i vägtrafiken. Av dessa omkom 35 i alkoholrelaterade olyckor, 12 i drogrelaterade olyckor och fem där både alkohol och droger förekommit. Hur många som dessutom skadats i trafiken på grund av ratt- eller drograttfylleri finns ingen säker statistik kring.

-    Vilka trender kan ni se utifrån Trafikverkets statistik nedan?

diagram.png

Sedan 2018 har antalet förare som tas för narkotikarelaterat rattfylleri gått om antalet påverkade av alkohol. Detta kan bland annat bero på att:

-    det har skett en viss uppgång av narkotikakonsumtion bland vuxna, vilket kan leda till fler påverkade i trafiken;

-    antalet rutinkontroller för alkohol har minskat, medan polisen har utökat sina narkotikainsatser och även blivit bättre på att upptäcka narkotikapåverkade förare;

-    brottsstatistiken gällande rapporterade rattfylleribrott inte ger någon tillförlitlig bild av den verkliga förekomsten av alkohol- respektive drogpåverkade förare i trafiken.

Men, det går också att se en förändring kopplad till ålder. Bland yngre förare är drograttonykterhet vanligare än rattonykterhet och bland äldre förare är det tvärtom. Frågan är därmed hur det utvecklas framöver och vad det betyder för det förebyggande arbetet.

Nästa sida:

Alkohol- eller narkotikarelaterade olyckor