När livet förändras

På den här träffen får ni chans att prata om vad som händer när det sker en olycka eller körning där någon varit påverkad och hur man kan förebygga att det sker igen.

Inför träffen fick ni välja att se en eller flera filmer som på olika sätt belyser konsekvenserna av att köra påverkad. I den första filmen möter ni Felicia som förlorade sin dotter Siri efter att en alkoholpåverkad förare orsakade en dödsolycka. I den andra filmen berättar Hans om hur han själv blev påkörd av en drogpåverkad förare. I den tredje filmen delar Inga-Lill sina tankar efter den olycka som ledde till sonen Henriks död. 

Filmerna ger tre olika, men starka, perspektiv på hur djupt människor kan drabbas – både genom sorg, trauma och frustration.

Utifrån en eller flera av filmerna kan ni nu föra ett samtal. Syftet är att reflektera kring vad filmerna väcker för tankar och känslor, men också att diskutera de större frågorna:
Hur ser vi på ansvar, påföljder och stöd? Hur kan olyckor förebyggas? Och vad kan vi som individer, och som samhälle, göra för att minska droger i trafiken?

 

Felicia förlorade sin dotter Siri

Förslag på frågor till filmen om Felicia och hennes dotter Siri:

-    Vad väcker filmen för tankar och känslor?

-    Hur påverkas synen på risker i trafiken när man får höra personliga berättelser som den här? Vad skulle kunna få fler att förstå allvaret i att köra påverkad – är det fakta eller känslor och personliga berättelser – eller en kombination?

Hans blev påkörd av en drograttfull

Förslag på frågor till filmen om Hans, som blev påkörd av en drogpåverkad förare:

-    Hur tror ni att det påverkar en person att bli påkörd av en drogpåverkad förare – och sedan få veta att föraren fortsätter köra påverkad även efter olyckan?

-    Hur kan vi som medmänniskor agera när vi vet att någon kör drogpåverkad? Vad är lätt eller svårt i en sådan situation?

-    Vad tror ni kan ligga bakom att vissa fortsätter köra drogpåverkade – även efter att de blivit stoppade eller orsakat en olycka? Vad kan samhället göra för att minska risken för återfall – både när det gäller trafikbrott och beroende?

Inga-Lill berättar om sorgen efter sonen Henrik

Förslag på frågor till filmen om Inga-Lill och hennes son Henrik:

-    Vad kände ni när ni såg filmen? Var det något som särskilt berörde er?

-    Varför tror ni att personer väljer att köra påverkade, trots att de vet riskerna?

-    Vad kan man som medpassagerare göra om man misstänker att föraren är påverkad?

-    Vad skulle kunna få fler att säga nej till att åka med en rattfull förare?

Nästa sida:

Påverkad bakom ratten