Cannabis utvinns ur en hampaväxt och är ett samlingsnamn för flera narkotiska preparat, som hasch och marijuana. Den innehåller en stor mängd olika cannabinoider, varav THC och CBD är de största. THC (tetrahydrocannabinol) är den som ger ett rus. Idag kan man förädla odlingen och få upp halten av THC, vilket gör att potensen är mycket högre än tidigare och därmed ger en större påverkan på kroppen, både under ruset och vid långsiktig användning.
Oftast röks eller inhaleras cannabis, men den går också att äta eller dricka – och utbudet av sådana produkter ökar. Det kan till exempel vara godis eller läsk med tillsatt THC eller närliggande cannabinoider.
Vad händer i kroppen?
När cannabis röks kommer ruset ganska snabbt och håller i sig ca 15–30 minuter innan det börjar avta. Om cannabis äts i form av exempelvis godis tar det lite längre tid innan personen påverkas, men ruset håller också i sig mycket längre.
En person som röker cannabis blir först avslappnad, pratig och ibland lite fnittrig. Ruset går sedan över till en fas där personen själv kan känna sig mer kreativ och lugn – men hos andra kan uppfattas som inåtvänd. Det är inte heller ovanligt att uppleva ångest, förvirring och vanföreställningar.
Påverkan på längre sikt?
Cannabisruset kan försämra korttidsminnet och inlärningen i ett par dagar efter att man har rökt. Röker man frekvent kan de kognitiva förmågorna påverkas mer långvarigt. Cannabisanvändning ger också en högre risk för psykoser och schizofreni. Risken att påverkas av användningen är som störst då hjärnan utvecklas som mest, upp till omkring 25 års ålder.
Hur kan det påverka i trafiken?
Eftersom cannabisanvändning kan ge en försvagad motorik och koordination kan också förmågan att uppskatta avstånd, fart och tid minska. Hos en ovan användare bedöms en vanlig dos cannabis (20 mg THC) försämra körförmågan i lika hög grad som en promille alkohol i blodet (vilket motsvarar gränsen för grovt rattfylleri vad gäller alkohol).
Sannolikheten är ungefär dubbelt så stor att en förare med THC i blodet är vållande i en dödsolycka än en nykter förare. En cannabispåverkad förare blir lätt distraherad av irrelevanta stimuli som tar bort uppmärksamheten från trafiken. Det ökar risken att köra mot rött ljus och att missa händelser i yttre delarna av synfältet, som fotgängare som ska korsa vägbanan.
En utmaning kan vara att THC-halten (som mäts vid ett blodprov) går ner snabbare än den upplevda påverkansgraden, som fortfarande kan vara stark. Det är därmed viktigt att ett prov kan tas snabbt efter exempelvis en trafikolycka.
Om en person är mer kraftigt påverkad kan ruset motsvara det man får av hallucinogena droger, med förvrängd verklighetsuppfattning och ångest- och panikreaktioner. Det innebär förstås extrema risker i trafiken.