Narkotikapolitik i brytningstid
Hur vår narkotikapolitik utformas påverkar även utvecklingen av drograttfylleri. Både direkt – genom resurser till kontroller och utrustning för att genomföra undersökningar och tester – men också indirekt, genom förebyggande insatser för att minska narkotikaanvändningen, förändringar i attityder till narkotikaanvändning och hur beroendevården utformas.
Idag pågår en intensiv debatt om hur narkotikapolitiken ska utvecklas i både Sverige och andra länder, inte minst i Europa. Vi står inför olika utmaningar – som en ökad konsumtion i flera länder, en hög narkotikarelaterad dödlighet och kopplingar till gängkriminalitet och annan brottslig verksamhet.
Vilka lösningar man ser framför sig skiljer sig dock mellan länderna. I Kanada och ett flertal delstater i USA har man valt att legalisera cannabis och några europeiska länder har öppnat upp för, eller utreder, viss legalisering. Samtidigt har andra länder och delstater röstat emot en legalisering och väljer istället andra vägar – med fokus på förebyggande insatser, åtgärder för att begränsa tillgången och en ökad satsning på vård.
Man kan säga att narkotikapolitiken befinner sig i en brytningstid, både nationellt och internationellt.