Diskussion/övningar
Välj vilka frågor ni vill diskutera tillsammans
En av fyra européer lade sin röst på ett auktoritärt populistparti senaste gången de röstade i ett nationellt val. Vad tänker du om detta?
Upplever du att du blir lyssnad till som medborgare? Ge exempel på när du har gjort din röst hörd eller upplevt att du inte blivit lyssnad till.
Hur ofta använder du internet för att ta del av politisk information? Litar du på politisk information på Facebook?
I en undersökning från Internetstiftelsen svarade 48 procent att de inte tycker att människor ska få uttrycka extrema åsikter på nätet. Vad tycker du?
Har du upplevt eller sett näthat? Har du avstått från att föra fram din åsikt i ett samtal eller en diskussion på internet av rädsla för att utsättas för hat? Vad gör du om du märker att någon annan utsätts för exempelvis hatiska kommentarer? Berätta för varandra.
Vad får det för konsekvenser att förtroendevalda politiker utsätts för hatiska kommentarer? Varför tror du att kvinnor drabbas värre? Hur påverkar hatiska kommentarer demokratin?
Läs texten om #jagärhär. Vad tänker du om detta initiativ? Har du själv bemött hatiska kommentarer på exempelvis sociala medier?
Läs texten om Sverigepratar. Vad tänker du om detta? Vad innebär ”det demokratiska samtalet”? Initiativet Sverigepratar ledde till en kulturdebatt på Dagens Nyheter. Mediestrategen Brit Stakston menade att den här sortens initiativ förstärker de mest extrema och fientliga rösterna. Initiativtagarna till Sverigepratar svarade att syftet är att bryta filterbubblorna, och att det inte leder till att normalisera extremister.
”I stället för bråk: prat. Istället för hat: samtal.” Vad tycker du? Är det viktigt att föra samtal med alla? Finns det åsikter som inte bör bemötas alls? Ta del av debatten:
DN: Brit Stakson; Samtiden präglas av en övertro på samtal med extremister.
DN: Nej Brit Stakson, att prata är att bryta filterbubblor.
”Så, vad gör vi? Ja, börja där du står. Känner du att du måste lära dig mer, så skola dig. Känner du dig ensam, gå tillsammans med andra och organisera dig. Har du varit tyst, ta till orda. Berätta och övertyga andra om det som du tror på. Ta plats och ge liv till demokratin och erbjud ett bättre alternativ, i ord och i handling.” Så skriver Niclas Nilsson på Stiftelsen Expo, vars vision är ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande. Läs hela Niclas Nilssons krönika här. Vad tänker du om detta? Vad tror du själv på? Hur ser ditt alternativ ut? Hur kan du ge liv åt demokratin?