Jag röstar för demokratin - EU

Välkommen till NBV:s studiematerial om EU-valet. Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då har vi chans att välja vilka som ska representera oss. 

I två olika delar kommer vi i detta studiematerial att gå igenom olika perspektiv och aspekter på EU, vilka samhällsfrågor som EU påverkar och hur vi medborgare kan vara med och bestämma. I del 3 fördjupar vi oss i några extra aktuella frågor, för den som vill lära sig mer och läsa vidare.

Om ni vill gå vidare och lära er mer om demokrati så finns det ett grundmaterial att använda. Klicka här för att komma till grundmaterialet

I juni 2024 har alla medborgare i EU möjlighet att påverka EU:s framtid. Då är det dags för nästa val till Europaparlamentet, så kallat EU-val. Vart femte år är det val till Europaparlamentet. Alla medborgare i EU-länder har rätt att rösta i valet. Genom att rösta väljer vi som medborgare vilka som ska representera oss i parlamentet. I Sverige är valdagen den 9 juni.

EU:s historia börjar efter andra världskriget. Det finns olika syn på vad EU är och bör vara, och vad EU ska ha för roll i framtiden. Oavsett vad vi själva tycker om EU, så påverkas vår vardag av de beslut som tas i EU. Därför behöver vi ha kunskap om EU.

Studiecirkeln som arbetsform

Studiecirkeln är en demokratisk arbetsform där deltagarna tillsammans lär sig mer om ett ämne de är intresserade av. Genom gemensamma reflektioner och diskussioner ökar hela gruppens samlade kunskap. Studiehandledningen ska stimulera till diskussioner och samtal, inte ge alla svar.

 

För att räknas som studiecirkel ska ni:

  • vara minst tre deltagare som deltar vid minst tre träffar
  • delta vid minst en av de tre första träffarna
  • träffas en till tre gånger per vecka, men det går också att träffas till exempel varannan vecka
  • arbeta minst en till fyra studietimmar per gång, en studietimme är 45 min
  • träffas minst tre gånger och totalt minst nio studietimmar
  • arbeta tills det gemensamma målet har uppnåtts. 
     

Ta kontakt med närmaste NBV-kontor så hjälper vi er att komma igång. Ni hittar kontoren på www.nbv.se

Vill du ladda ner materialet så kan du göra det här (Pdf öppnas i nytt fönster)

 

Ladda ner materialet på andra språk:

 

Jag röstar - EU översatt till Pashto

Jag röstar - EU översatt till Arabiska

Jag röstar - EU översatt till Somaliska

Jag röstar - EU översatt till Dari