Till huvudinnehållet

Vad ska jag rösta på?

Alla partier grundar sig på en övertygelse om att just deras idéer om hur samhället ska fungera är de bästa. Ett sätt att övertyga andra är att använda sig av retorik. Det betyder konsten att tala. Partierna använder sig även av bilder, till exempel på affischer, i annonser och i reklamfilmer. Genom att använda olika knep går det att få den som lyssnar, läser eller tittar att bli nyfiken, berörd, engagerad och kanske till slut övertygad. När du tar del av information från de politiska partierna är det viktigt att du tänker kritiskt. Lyssna på vad som egentligen sägs och försök att förstå vad de olika partierna menar när de använder olika ord, begrepp och bilder.

För en del människor är det en speciell fråga som avgör vilket parti de väljer att rösta på. Det kan vara klimatet, synen på droger, jämställdhet eller skolan. Då kanske de väljer det parti som de tycker har bäst lösning på just den frågan, även om de inte riktigt håller med om andra frågor. Andra tycker att det är viktigast att rösta på det parti som de tycker har bäst samhällssyn totalt sett. Då röstar de på ett parti som delar ens värderingar inom så många områden som möjligt.

Hur kan du då få reda på vad de olika partierna tycker? Du kan exempelvis gå in på partiernas hemsidor och försöka hitta mer information om deras politik. När valrörelsen sätter igång på allvar brukar partierna ha så kallade valstugor på stan. Där kan man få information om vad partierna vill och diskutera politik. Gör ett besök i valstugorna!

Om riksdagspartierna

Tidningen 8 Sidor beskriver riksdagens åtta partier på lättläst svenska och via korta videofilmer. 8 Sidor hör inte till något politiskt parti eller någon förening. Det är Myndigheten för tillgängliga medier som ger ut 8 Sidor.

http://8sidor.se/partierna/

Partiernas hemsidor

Centerpartiet på lättläst svenska:
https://www.centerpartiet.se/ovrigt/lattlast.html

Feministiskt initiativ på lättläst svenska:
https://feministisktinitiativ.se/sprak/lattlast/

Kristdemokraterna på lättläst svenska:
https://kristdemokraterna.se/pa-lattlast-svenska/

Liberalerna:
https://www.liberalerna.se/

Miljöpartiet de gröna:
https://www.mp.se/

Moderaterna:
https://moderaterna.se/

Socialdemokraterna på lättläst svenska:
https://www.socialdemokraterna.se/lattlast/

Sverigedemokraterna:
https://sd.se/

Vänsterpartiet på lätt svenska. Kan läsas på många språk:
http://www.vansterpartiet.se/latt-svenska

Nästa sida:

Diskussionsfrågor