I URS dokumentärserie Jonas löfte, skildrar Jonas Inde sin personliga kamp för att hålla sig på den ljusa sidan i livet.

När som helst kan de mörka, destruktiva krafterna ta över igen. Kombinationen psykisk ohälsa och missbruk är inte ovanlig, och det är också anledningen till att UR och NBV valt att lyfta temat.

I samarbete har NBV och UR tagit fram en studieplan till Jonas löfte, som kan vara till stöd i samtal.

– Det går faktiskt att leva ett bra liv, trots ett kaotiskt inre, säger Jonas Inde, som med serien hoppas minska okunskapen om varför "människor gör dåliga saker". I drygt 20 år har Jonas Inde levt med insikten om, och konsekvenserna av, att vara alkoholist. 2003 fick han diagnosen bipolär sjukdom efter att i psykos ha hoppat ut genom ett fönster på tredje våningen. Han var då mitt uppe i en hyllad karriär och medlem i det framgångsrika Killinggänget.

När serien spelas in har Jonas varit nykter i två år. Men det är inte bara nattsvarta stunder som skildras i Jonas löfte. Alla avsnitt innehåller låtar som Jonas Inde skapar tillsammans med bandet Hundarna, och bland gästartisterna ser vi Maja Ivarsson, Andreas Kleerup och Freddie Wadling. Under seriens gång får tittarna följa med både till lägenheten där Jonas hoppade och till BB där Jonas stolt visar upp sin nyfödde son. De får även inblick i vardagen, som rymmer både smutstvätt och filmpremiärer. Men serien inleds med ett besök på Kumlaanstalten, där Jonas genom sina vänner Ronny och Tobias historia vill sätta fokus på det allra viktigaste för att bryta ett destruktivt beteende. Att inse att det inte är någon idé att kämpa emot längre.

– Det finns bara ett sätt att överleva, och det är att kapitulera, säger Jonas Inde.

Kontakta din NBV-avdelning för att starta en studiecirkel! Avdelningarna har även Jonas löfte och extramaterial på dvd. Du kan också hitta det på UR.

Material:

Studieplan