Bakgrund

Astrids minne lever – NBV ser till att bevara det

Astrid Lindgren har följt de flesta svenskar genom livet. Vi har läst hennes böcker som barn, sett filmer som bygger på hennes böcker, sjungit hennes visor, läst hennes bilderböcker tillsammans med våra små barn och uppmuntrat dem att läsa själv när de kunnat göra det. Också som vuxna fängslas vi av hennes språkliga kreativitet och hennes både humoristiska och sorgliga berättelser. Vi upptäcker alltid något nytt hos henne.

Men det är inte bara i Sverige som Astrid Lindgren är känd och uppskattad. Hennes böcker är översatta till över hundra språk, skolor och ungdomsgårdar i många länder bär hennes namn och för många av våra nya svenskar är hennes berättelser kända redan innan de kommer hit.

1989 genomförde NBV tillsammans med IOGT-NTO en stor studiesatsning då 2 920 samlades i 321 studiecirklar och fördjupade sig i Astrid Lindgrens liv och författarskap. Är det en händelse som ser ut som en tanke att NBV nu tar initiativ till en ny studiesatsning samtidigt som filmen ”Unga Astrid” med Alba August i titelrollen uppmärksammas både vid filmfestivalen i Berlin och i svenska massmedier? Nej, naturligtvis inte! Astrid Lindgrens minne lever.

Filmen är 3,5 min lång. (OBS! I inslaget näms siffran 200 milj sålda böcker. Skall vara 165 milj till dags dato 2018.)

Nästa sida:

Boken om Astrid