
Diskussionsfrågor till andra träffen
Första myten handlar om att cannabis inte alls är så farligt som många tror. I häftet beskrivs delar av den nya forskning som finns, men det pekas också på behovet av ytterligare kunskap.
-Hur farligt verkar cannabis vara, om ni jämför med andra former av narkotika eller saker i samhället som är farligt? Tillräckligt farligt för att motivera en omfattande skyddspolitik?
-Vilka risker och skador med cannabis kände ni till innan? Hur kommer det sig?
-Tycker ni att cannabisens skadeverkningar lyfts fram i den svenska debatten om cannabis? Hur kan de lyftas och spridas bättre?
Andra myten handlar om att alkohol är mycket värre och att detta skulle vara ett argument för att legalisera eller avkriminalisera cannabis.
-Det är tydligt att alkoholens och cannabisens skadeverkningar är olika. Hur relevant är det att jämföra dessa två droger?
-När man rökt cannabis kan kognitiva förmågor, som inlärningsförmåga och korttidsminne, påverkas i flera dygn efteråt. Vissa cannabinoider, som THC, lagras i fettvävnaden och kan finnas kvar i kroppen i flera veckor. Det betyder inte att personen upplever något rus, men kan ge positivt utslag på ett drogtest. Vad kan det innebära för individen? För samhället?
-Ibland talas det om att ungas minskade alkoholkonsumtion i Sverige beror på att de istället använder cannabis – men studier visar att de som använder cannabis snarare dricker mer alkohol. Vad tror ni att det beror på?
Tredje myten handlar om att alla har rökt på. All form av forskning visar att detta inte stämmer och att användandet varierar rejält i olika delar av världen.
-I Sverige är användandet av cannabis relativt lågt. Varför tror ni att det är så?
-I den pågående narkotikadebatten ges ibland bilden av att cannabisanvändandet är mer utbrett än vad det egentligen är. Vilka anledningar kan det finnas till det?
-Jämför siffrorna på sidan 30 för global användning och användningen i delstaterna Colorado, Oregon och Washington, som legaliserat cannabis. Varför är skillnaden så stor tror ni?
-Vilken betydelse har fakta och kunskap om konsumtion och drogvanor för svensk narkotikapolitik?
Fjärde myten handlar om att det ibland dyker upp studier som ifrågasätter gamla sanningar om cannabis eller framhåller dess positiva effekter. Men enskilda studier förändrar inte det vetenskapliga konsensus om att cannabis innebär betydande hälsorisker.
- Hur kan vi som samhälle veta vad som är sant eller falskt när det förekommer olika budskap om cannabis i media och på sociala medier?
- Hur påverkas vår uppfattning om droger som cannabis när det kan finnas starka ekonomiska intressen bakom den information vi möter?
- När personliga berättelser sprids om cannabis som något positivt – vad behöver vi tänka på innan vi drar slutsatser av det?