Varför tror vi ofta att det är fler som har använt cannabis än det egentligen är? Finns det någon som tjänar på att bilden inte stämmer? Som vill att vi ska tro att alla redan röker på – och att det därmed är ”normalt” och ”inte så farligt”?

avdelare mintgtön.png

kisspng-pdf-computer-icons-theme-clip-art-cool-business-card-background-5ad9c5229be025.6179710115242212186385.png

Klicka på ikonen om du vill öppna och ladda ner övningen i pdf-format.

avdelare mintgtön.png

Bakgrund

1961 undertecknade medlemsstaterna i FN en konvention om narkotika. I den kom de överens om att man inte får tillverka, sälja eller använda narkotika, förutom för läkemedel och forskning. Men trots det har några länder, bland annat Kanada och ett antal delstater i USA, legaliserat cannabis. Det betyder att det nu har vuxit upp en hel industri som odlar och säljer cannabis och som tillverkar massor av olika cannabisprodukter – till exempel chips och godis.

Det finns mycket pengar att tjäna inom cannabisindustrin och därför görs det också stora investeringar i reklam för cannabisprodukter. Eftersom marknadsföringen framförallt är digital – genom sociala medier, serier på stora streamingtjänster och influencers – når industrin målgrupper även i alla de länder som har ett förbud mot att sälja cannabis.

I de länder som har legaliserat cannabis har beluten ofta skett genom en folkomröstning, där cannabisindustrin betalat stora kampanjer för en legalisering. Argumenten för en legalisering har till exempel varit att man vill få bort den illegala marknaden och få ner narkotikabrottsligheten – men en FN-rapport från 2023 visar att legaliseringen istället lett till att fler använder cannabis, att skadorna ökar och att den illegala marknaden till stor del finns kvar.

avdelare mintgtön.png

Nu ska ni få ta reda på lite mer om cannabisindustrins strategier och metoder:

Follow the money
Varför tror vi ofta att det är fler som har använt cannabis än det egentligen är? Finns det någon som tjänar på att bilden inte stämmer? Som vill att vi ska tro att alla redan röker på – och att det därmed är ”normalt” och ”inte så farligt”?

 

cannabis marketing.png

 

kisspng-index-finger-pointing-illustration-hand-pointing-5aad915deb0428.0990623015213243819626.png  Titta på olika sajter som säljer cannabisprodukter. Välj både företag som finns i Sverige och i länder som har legaliserat cannabis. Prata om:

  • Vilka produkter säljer de?
  • Vilka vänder de sig till? Har samma företag flera målgrupper? Hur kan man se det?
  • Vad försöker de att locka med?
  • Vad vill de att vi ska känna/göra/tänka/tycka om deras produkt och om cannabis i stort?

…och lite överkurs: Hur ser lagstiftningen kring försäljning och reklam av cannabisbaserade produkter ut i det land företaget finns?

 

Här finns exempel på länkar till bolag i USA, Kanada i Sverige, men ni kan även leta fram egna sidor:

curaleaf.com

spinachcannabis.com

hellomantel.se

generalenshampa.se

avdelare mintgtön.png

media.png

Cannabis i media

kisspng-index-finger-pointing-illustration-hand-pointing-5aad915deb0428.0990623015213243819626.png  Prata om:

  • Finns det några kopplingar till cannabis i de serier/filmer/program/klipp som ni ser på streamingtjänster eller i sociala kanaler?
  • Hur och när visar man cannabis? I vilka sammanhang?
  • Får man känslan av att cannabis är något positivt eller negativt? Tas det upp några problem eller baksidor med användandet?
  • Vem står bakom produktionen och vad tror ni att de vill att ni ska känna/tycka när ni ser inslaget/programmet?

 

Vill ni veta mer? Läs rapporten Cannabisindustrins metoder och strategier från Narkotikapolitiskt Center. https://narkotikapolitisktcenter.se/wp-content/uploads/2023/01/Cannabisindustrin_Europa_NPC_webb.pdf

avdelare mintgtön.png

cbd.png Inget nytt under solen…

Cannabisindustrin använder liknande strategier som tobaks- och alkoholindustrin för att marknadsföra sina produkter och övertyga politiker, media och allmänhet om sina budskap. Istället för att prata om riskerna med användning av cannabis så pratar de heller om hur cannabisindustrin kan ge inkomster till staten, fler arbetstillfällen eller kan kopplas till hälsa, skönhet, medicin – eller till och med att vara en bra förälder.

Egentligen använder cannabisindustrin många av de knep som tobaksindustrin hade för att få folk att börja röka under 1900-talet.

kisspng-index-finger-pointing-illustration-hand-pointing-5aad915deb0428.0990623015213243819626.png  Googla på tobaksreklam från 1920-1970-talet och jämför med den cannabisreklam som finns idag. Ser ni några likheter? Olikheter?

- Kan ni hitta några samarbeten mellan tobaks-, alkohol- och cannabisindustrin?

avdelare mintgtön.png

Vill ni förändra något?

kisspng-index-finger-pointing-illustration-hand-pointing-5aad915deb0428.0990623015213243819626.png  Fundera på vad ni tycker kan bli bättre i arbetet kring narkotika där ni bor. Vem kan förändra? Hur kan ni nå den/de personerna bäst? Vad skulle få dem att lyssna på er?

Gör en plan! Vill ni få fler argument och tips på hur ni kan skapa förändring lokalt kan ni kika på NBV:s studiematerial Nu gör vi skillnad! https://www.nbv.se/for-cirkelledare/studiematerial/nu-gor-vi-skillnad2/