Arbetsmetoden Krogar mot knark är en av få evidensbaserade metoder inom det narkotikaförebyggande området. Metoden utvecklades i Stockholms innerstad under 00-talet och består av flera olika insatser såsom samverkan mellan bransch och myndigheter, tillsyn, policyarbete och utbildning av personal i syfte att minska narkotikaanvändningen på restauranger. Genom nätverket Krogar mot knark har arbetsmetoden spridits till flera kommuner och restauranger runt om i Sverige – men idag saknar nätverket tydlig förvaltning, samordning och huvudman, vilket innebär att systematiskt metodstöd, spridningsinsatser och nationellt utvecklingsarbete i praktiken saknas.
Arbetet behövs. Idag är förekomsten av narkotika på krogen antagligen högre än på länge. I en kartläggning av STAD av narkotikasituationen i krogmiljö i Stockholms stad (våren 2016 till sommaren 2017) svarade ca 35 % av de kroganställda att de använt narkotika under det senaste året. Nästan fyra av fem av de svarande hade sett narkotikapåverkade gäster under det senaste halvåret på krogen. Nästan hälften, 48 %, hade sett någon bli erbjuden narkotika och 43 % hade sett någon ta narkotika på krogen under det senaste året. Trots det arbetade 89 % av Sveriges kommuner inte alls med någon del av metoden år 2018.
Medel borde avsättas för utvecklingsarbete, metodstöd och spridning av metoden till kommuner runt om i landet. Metoden är antagligen inte relevant för alla kommuner i landet men för betydligt fler än de ca tio kommuner som idag uppger att de använder metodens alla tre grundkomponenter.