Att prata om - Warawat Saibua

Läs artikeln om Warawat

Warawat Saibua föddes i Thailand med en pappa som var alkoholist. Efter några år bestämde sig hans mamma för att lämna pappan, då situationen för familjen blev för svår. Hon gifte om sig med en norsk man och när Warawat var 11 år flyttade de med hans två syskon till en ny värld, i Stavanger.

Min styvfar är världens bästa pappa, säger Warawat, men också han är alkoholist. När jag var 16 år kom även jag i kontakt med alkohol och droger och hamnade i fel umgänge och mycket bråk.

När Warawat var 20 år fick han genom Arbetsförmedlingen möjlighet att göra utlandspraktik på ett reseföretag i Thailand. För honom var det spännande. Han var ung och ett arbete i Thailand med fester och allt annat landet har att erbjuda lockade honom. På kvällarna, efter arbetstid, jobbade han vid sidan om för att visa turister ställen där de kunde dricka alkohol och ta droger.

Utlandspraktiken övergick till ett arbete, men även till mer festande och mer och nya droger. Någon karriär blev det inte, utan Warawat utvecklade istället ett eget missbruk. Han återvände till Sverige, dit familjen då flyttat, men karusellen med droger, bråk och även fängelsevistelser fortsatte. Han fick sedan chans att göra en ny utlandspraktik, på ett nytt turistföretag i Phuket i Thailand, men resultatet blev detsamma.

Andra gången jag var nere kom jag i nära kontakt med de thailändare som försörjer sig av turismen och jag tror att jag har en annan förståelse för varför de jobbar med det de gör, säger han. Jag har rest i Thailand som ”Svensson” med kompisar och så, men samtidigt är jag thailändare och jag förstår hur de ser på turisterna – som de själva säger: De kom och tog och drog.

Warawat beskriver hur vardagen med droger och alkohol ansågs normal bland dem han umgicks med i Thailand. Tjejerna som sålde sig själva på barerna drack varje dag med sina kunder, då de fick betalt utifrån hur mycket de kunde få sina gäster att dricka. Många av dem använde även droger.

Jag tror att jag fick en mycket större insikt i deras vardag än andra turister som kommer ner en eller två veckor, spenderar sina pengar och åker hem igen, säger han. De skiter i vad som händer med dem som lever i landet de kommer till.

Idag ser Warawats liv helt annorlunda ut. Vändningen kom när allt föll; när hans flickvän lämnade honom, han blev av med sitt företag, var hemlös och höll på att förlora sin familj.

När botten var nådd sökte jag hjälp och fick komma till ett behandlingshem, vilket är det bästa jag har gjort. Jag har fått vänner, arbete och min familj tillbaka och utbildar mig för att själv kunna arbeta med sociala frågor. Jag är verkligen stolt över att jag lyckats bryta den fasad jag haft och påbörja det liv jag drömmer om.

Se filmklipp 2 med Warawat Saibua

Att prata om

Warawat säger i filmen att ”Det är pengarna som styr, det moraliska kommer i andra hand”. Hur kommer det sig att en del känner att moralen kommer i andra hand, så länge man har pengar att betala med?

 

Vilket ansvar har vi då vi reser och kan det variera beroende på plats och situation? Varför eller varför inte?

Nästa sida:

Att prata om - Imesha Somasiri