Diskussion/övningar

Kritiken mot EU kan se väldigt olika ut, och ha väldigt skilda utgångspunkter. Försök sammanfatta vad kritiken kan handla om från olika partier och grupper, både i Sverige och andra länder. Ta hjälp av länkarna i texten.

Besök SVT:s sida om Brexit. Där finns beskrivningar av typiska väljare i Brexit- omröstningen - de som ville lämna respektive stanna i EU, samt de argument som fanns för de två kampanjerna. Vad tänker du om de två typiska väljarna? Vad tycker du om argumenten från Lämna- respektive Stanna-kampanjen? Vad kan det få för konsekvenser att Storbritannien lämnar EU?

Inför folkomröstningen gjorde den brittiska konservativa tidningen The Telegraph en lista på 20 skäl att rösta på att lämna Europeiska unionen”. Läs listan och diskutera. Vad tycker du om skälen som tas upp? Har du egna argument för eller emot?

Sammanfattning av de 20 skälen.
Hela listan från The Telegraph.

Läs texten ”Högerextrema samlar kraft”. Läs gärna de artiklar som finns i länkarna. Vad tänker du om det som kommer fram där?

I en artikel från Stiftelsen Expo skriver Niclas Nilsson om vad som han anser krävs för att motverka högerextrema krafter: ”Så, vad gör vi? Ja, börja där du står. Känner du att du måste lära dig mer, så skola dig. Känner du dig ensam, gå tillsammans med andra och organisera dig. Har du varit tyst, ta till orda. Berätta och övertyga andra om det som du tror på. Ta plats och ge liv till demokratin och erbjud ett bättre alternativ, i ord och i handling.”

Vad tänker du om den här uppmaningen? Hur och i vilka sammanhang kan du själv ta till orda? Vilket samhälle tror du på? Hur kan du agera för att erbjuda ett alternativ?
Läs gärna hela artikeln.

Lär-er-mer-tips 

 

  • I en serie reportage och nyhetsinslag granskar Sveriges Radios korrespondenter och reportrar hur främlingsfientlighet, nationalism och högerextremism yttrar sig i olika delar av Europa.

 

 

  • Boken ”Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet”, Timothy Snyder, Albert
    Bonnier förlag 2017.

 

  • Antologin ”Handbok för demokrater”, medverkande bland annat Hédi Fried, Ola Larsmo, Majgull Axelsson, Gellert Tamas. Natur & Kultur förlag 2018. Till boken finns även en studieplan.
Nästa sida:

Migration