"Medicinsk cannabis" - vad tycker du?

Bilden till höger är tagen i Wien 2020. Det är en cannabisautomat i fönstret till en cannabisklubb. Klubbens produkter innehåller nästan ingen THC och är därmed lagliga i Österrike, men klubben skriver själva att deras mission är att få en bred acceptans för cannabis med mottot: Make cannabis great again!

I Sverige klassas alla produkter som innehåller THC som narkotika och rena CBD-produkter som intas oralt eller inhaleras som läkemedel och de måste därmed godkännas av Läkemedelsverket för att få marknadsföras med medicinska egenskaper. CBD i dryck eller ätbara produkter, som godis, räknas som livsmedel. Inom EU finns de med på listan över så kallade "nya livsmedel" och är inte godkända för försäljning.

 

Prata vidare om det ni just läst kring begreppet "medicinsk cannabis". Använd gärna frågorna nedan:

-Har ni själva sett reklam för "medicinsk cannabis" eller CBD-produkter som sägs ha medicinska egenskaper? Hur marknadsfördes de? Vilken målgrupp tror ni att de vänder sig till?

-Cannabislövet används på en rad produkter, som doftljus, godis, kläder, prylar och CBD-olja. Under Oscarsgalan 2019 fanns cannabischoklad med i den goodie bag som de nominerade fick - och på Netflix går ett matlagningsprogram där deltagarna tävlar med rätter som innehåller cannabis. Varför tror ni att det pågår en så stark marknadsföring? Hur tror ni att synen på cannabis påverkas av detta? Finns det andra droger som marknadsförs på samma sätt? 

Nästa sida:

Vill ni göra något?