"Medicinsk cannabis" - vad är det?

Ett annat begrepp som ofta förekommer i debatten är "medicinsk cannabis" - men vad betyder det egentligen? Hur används begreppet? Och ska det användas?

I cannabis finns det många olika cannabinoider. De främsta är THC och CBD, där THC är det hallucinogena ämnet i cannabis som ger ett rus. 

I FN:s narkotikakonventioner står det att cannabis får användas för vetenskapliga och medicinska syften. Idag finns det två godkända läkemedel i Sverige, ett för MS och ett annat för svår epilepsi, men i stort visar forskningen att effekterna är begränsade. Det har skrivits om i bland annat Läkartidningen.

Legaliseringen av cannabis i Kanada och vissa delstater i USA har dock banat väg för en industri som på jakt efter nya marknader beskriver cannabis som svaret på det mesta, från mensvärk till cancer. Cannabis i gelégodis, parfymer, tamponger och choklad breddar målgruppen, marknaden och vinsterna för företagen. Det blir också ett sätt att tala om cannabis som något ofarligt, ja till och med hälsosamt och då har begreppet "medicinsk cannabis" blivit något helt annat än de godkända läkemedel som har påvisad effekt.

Prata om det ni just läst. Använd gärna frågorna på nästa sida.
 

Nästa sida:

"Medicinsk cannabis" - vad tycker du?