Studiematerial för alla är en samling studiematerial som tar upp livets stora frågor som alla någon gång ställs inför och brottas med. Frågor som vad vill du göra med ditt liv och vad ska du göra för att uppnå det? Hur hanterar du stress? Hur gör du din röst hörd i en demokrati och hur kan du påverka din och andras framtid? Droger och droganvändning är ett stort problem som vi behöver diskutera, precis som klimatkrisen och den global uppvärmningen. Vad kan du göra för att motverka det? Hur kan vi utrota fattigdom och bidra till en mer rättvis och solidarisk värld? Hur skyddar du dig själv, familj, vänner och medtrafikanter i trafiken på bästa möjliga sätt?

Det är omvälvande frågeställningar och vad är bättre än en studiecirkel för att diskutera dem? Att dela dina erfarenheter, tankar och idéer med andra cirkeldeltagare och ta del av andras gör oss mer klartänkta, ödmjuka och vi växer som människor. Vilket eller vilka studiematerial nedan talar till just dig? Hör av dig så hjälper vi dig att komma igång med din studiecirkel!

Studiematerial för alla omfattar:

  • Jag röstar!- För demokratin
  • Hela livet
  • 8 myter om cannabis
  • Agenda 2030
  • Bli vän med trafiken

 

JAG RÖSTAR! - FÖR DEMOKRATIN

Engagemang leder till förändring.
Genom att vara en del av demokratin är vi med och påverkar samhället. När vi röstar i de allmänna valen använder vi vår demokratiska rättighet för att påverka vilken politik som ska drivas i Sverige. Men det är inte bara på valdagen som vi är en del av demokratin. Det finns många sätt att föra fram sina åsikter om hur samhället ska utvecklas även mellan valen. Det handlar det här studiematerialet om.

I en levande demokrati är respektfulla samtal bland det viktigaste som finns. Ingen person ska straffas för att den tycker annorlunda än de politiker som styr. I en demokrati lyssnar man på andras åsikter och kan själv säga vad man tycker i olika frågor. Byggstenarna i en demokrati är samtalen, diskussionerna och det kritiska tänkandet.

Studieplan och intresseanmälan Jag röstar! - för demokratin

HELA LIVET

Hantera vardagens stora frågor.
Hela livet är ett nytt koncept som med små, enkla steg hjälper dig att förbättra din hälsa på sikt och lär dig att hantera vardagens utmaningar. Med Hela livet och det digitala Livsstilsverktyget så lär du dig om hälsa, hur du hanterar stress och livets upp- och nedgångar, hur du förebygger och hanterar livsstilssjukdomar och får nya insikter om dig själv. Hela livet har tagits fram av NBV i samarbete med Göteborgs Universitet.

Studieplan och intresseanmälan Hela livet

8 MYTER OM CANNABIS

"Cannabis gör dig glad och avslappnad”
På senare tid har fler och fler myter börjat cirkulera om cannabis (alltså hasch och marijuana). En av anledningarna är att vissa länder tillåter cannabis för medicinskt bruk. Medicinskt bruk är inte samma sak som att ”röka på”. Bakom myterna och propagandan finns starka ekonomiska och politiska intressen som gärna tänjer på sanningen för att få som de vill. Sociala medier sprider

vilseledande information rekordsnabbt. Källhänvisningar saknas oftast och bara för att det står på internet behöver det ju inte vara sant. 8 myter om cannabis går igenom de åtta vanligaste missuppfattningarna om cannabis och svarar på dem utifrån fakta, statistik och forskningsresultat. Var rädd om dig själv. Det är ditt val hur du vill ha din framtid.

Studieplan och intresseanmälan 8 myter om cannabis

AGENDA 2030

De globala målen för hållbar utveckling.
Avskaffa fattigdom, minska orättvisor och ojämlikhet, få fred på jorden och lösa klimatkrisen. Det är de övergripande målen för Agenda 2030. 2015 antog ledarna för världens länder en global utvecklingsagenda, Agenda 2030. Målet är att jordens resurser ska räcka länge, det vill säga vara hållbara. Agenda 2030 består av 17 mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom och hunger, rädda vår planets ekosystem och klimat och säkerställa att alla människor på jorden kan leva drägliga, jämställda och trygga liv. De globala målen ska genomföras i alla världens länder.

Studieplan och intresseanmälan Agenda 2030

BLI VÄN MED TRAFIKEN

Samspel är ett nyckelord för att trafiken ska fungera.
Varje år blir människor dödade och skadade i trafikolyckor i Sverige. Men trafikolyckorna har minskat mycket över tid. Trafiken i Sverige är bland de säkraste i världen. Det beror framförallt på att Sverige har arbetat mycket för att göra det så säkert som möjligt för dig när du åker bil, cyklar eller går.

Man kan aldrig lära sig allting om trafik, man lär sig hela livet. Bli vän med trafiken bidrar med kunskap och tips om hur alla kan vara med och hjälpas åt för att Nollvisionen ska bli verklighet.

Studieplan och intresseanmälan Bli vän med trafiken