Den digitala studiecirkeln är, liksom den fysiska, ett härligt sätt för er i gruppen att utvecklas i ett avslappnat sammanhang där ni själva styr och påverkar upplägget. Era erfarenheter och kunskaper är viktiga och alla deltagare har något att bidra med. Tröttnar ni på ert ämne kan ni alltid skifta fokus efter ett tag. 

Så gör du – steg för steg: 

1. Hitta rätt personer

Kanske har du och dina vänner ett gemensamt intresse som ni vill fördjupa er i tillsammans? Här kan du verkligen tänka brett. Det finns få regler för vad ämnet för en studiecirkel måste vara, mycket är möjligt! Så länge ni alla känner er nyfikna på det. Oavsett om ni vill göra läsa en bok ihop, diskutera inrikespolitik, spela musik med mera. 
 
Se också till att utse en cirkelledare i gruppen. Den personen håller ihop gruppen, driver arbetet och har kontakt med oss på NBV. 

2. Fundera på upplägget

Vill ni ses varje vecka eller lite mer sällan? Fundera på vad som är realistiskt för just er i gruppen beroende på hur er livssituation ser ut i övrigt. Det här ska kännas kul och energigivande så sätt realistiska mål. Bättre att ses två gånger i månaden än ingen gång alls! Upplägget är upp till er. Så länge ni har minst tre träffar och minst nio studietimmar på 45 minuter. När ni har studiecirkeln på distans behöver ni vara uppkopplade samtidigt.

pexels-lukas-684314.jpg

3. Hör av er till oss på NBV

 Nu har ni ungefär koll på vad ni ska fokusera på och hur upplägget kommer se ut. Då är det dags att höra av sig till oss på studieförbundet NBV så får cirkelledaren ett introduktionsmöte med en av våra verksamhetsutvecklare. Det här är egentligen bara en formalitet så att ni får koll på precis hur allt fungerar. 

4. Dags att planera

Vi vill att ni skriver en studieplan, men det är inte bara för vår skull. Planen kommer hjälpa er att se vilken riktning ni går i och vad ni behöver för material. Kanske vill ni ha böcker att läsa eller Youtube-tutorials att inspireras av? Sådana saker är bra att ha med sig i studieplanen.

Registrera er studiecirkel här, så är allting klart: https://startacirkel.nbv.se/ 

Tips! Känner du ingen som brinner lika mycket som du för ämnet du vill fördjupa dig i? Det finns gott om olika Facebook-grupper för olika ämnen och ändamål. Kanske kan du göra ett inlägg där och efterlysa fler intresserade – eller varför inte höra efter i gruppen för ditt närområde eller din stad? 

 
Vi på NBV brinner för folkbildning och hjälper dig gärna att komma igång. Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar!