Publicerad
Den 8 november genomfördes den första VR-workshopen inom ramen för NBVs Folkbildningslabb. Det samlades en grupp pensionärer och tonåringar i IOGT-NTO-huset för att utforska Virtual Reality (VR) ur ett folkbildningsperspektiv.
Efter en tids planering och test var det nu dags att prova hur VR kan användas i folkbildande syfte ute i verksamheten. Under dagen deltog två grupper i separata workshops. Den första gruppen bestod av fem pensionärer från Visions Pensionärssektionen Skövde, som till vardags har en bokcirkel om Tommy Olssons antologi “Röster i Blekinge”. Den andra gruppen bestod av fem tonåringar från UNF Skaraborg, som har studiecirklar kopplat till videoproduktion.
Upplägget i sin helhet (ca 2h):
- Kort information om vad VR är, potentiella användningsområden och en livedemo av Meta Quest 3-headsets
- Hur enheten och kontrollerna fungerar
- Filmvisning i VR
- Interaktion i VR
- Samtal och reflektion från deltagarna
- Och en del hantering av teknikstrul som sig bör
För de flesta var det första gången en kom i kontakt med VR. Vi provade att titta på naturdokumentärer, gå på rundvandring i olika städer, rita och måla i VR, och uppleva platser som Machu Picchu.
Några lärdomar vi tar med oss från genomförandet:
- Är du ovan användare så tar det tid att förstå logiken i hur kontrollerna, rumsgränser och interaktionen fungerar. Avsätt gott om tid för detta.
- Vi hade fyra headseats och deltagarna bör inte vara fler än två personer totalt per headsets för bra genomförande
- Att börja med att visa en naturdokumentärvideo i VR är väldigt bra start för att förstå vilken effekt och upplevelse du kan uppnå genom VR
- Vi använde en app som heter Wander där deltagarna kan "gå runt" överallt där Google har mappat upp gator och städer. Det är en enkel app att använda och visar snabbt hur man kan använda VR i exempelvis en studiecirkel om olika städer, länder och sevärdheter.
- Alla deltagare såg potential i att antingen skapa studiecirklar som handlar just om hur VR-tekniken fungerar, men även möjligheter för skapandet av konst, musik, film, reseupplevelser och lärande i den virtuella världen.
Sveriges Radio P4 i Skövde kom även förbi och gjorde ett livereportage med deltagarna på plats, vilket var väldigt roligt. Här kan du lyssna på ett utdrag med Gunnar Ström, 87 år, som testar VR.
Det finns redan nu planer på att fler ska få uppleva det grupperna fick och det jobbar Doris som är verksamhetsutvecklare i Skövde med. Vi är väldigt glada över att ha kunnat komma igång så snabbt med den här delen inom Folkbildningslabbet och ser fram emot fler genomföranden och inspiration till nya verksamheter runt om i landet.