Studieförbundet NBV öppnar 100 nya minibibliotek - från Abisko i norr till Smygehuk i söder

Som en reaktion på att läsandet i Sverige minskar och att fler och fler bibliotek läggs ner runt om i landet öppnar NBV 100 minibibliotek runt om i landet för att tillgängliggöra litteraturen för fler. Dygnets alla timmar. Med syftet att inkorporera folkbildning där människor naturligt rör sig och samtidigt berika gatumiljön placeras de grafiska minibiblioteken på elskåp – för att på så sätt kombinera konst med lärande.

Vi hoppas att minibiblioteken ska ses som ett magiskt litet bibliotekskomplement då folkbildning ger människor och organisationer såväl rötter som vingar. Minibiblioteken är också en throw back till vår historiska koppling med att skapa bibliotek i början av 1900-talet då nykterhetsrörelsen var en av de viktigaste samhällsaktörerna, tillsammans med bland andra arbetarrörelsen, i att göra litteratur tillgängligt för fler - detta genom att skapa det som idag kallas föreningsbibliotek.

10 av de 100 minibiblioteken är så kallade Heros – minibibliotek som väcker extra uppmärksamhet där i placeras i stadsmiljön – dessa avbildar, tolkar och hyllar Stadsbiblioteket i Stockholm, Kallbadhuset i Varberg och Falafel by Youssif – mannen som tog falafeln till Sverige. En miniminiversion av ett minibibliotek på ett minimini-elskåp, Abisko, Feskekörka i Göteborg, skylten på Smygehuks utkiksplats, Musikens Hus i Uppsala, en tunnelbanevagn och en hemlig joker som någon lycklig kan plocka med sig hem blir också bibliotekshjältar.

Boken är bildligt och bokstavligt talat grunden till bildning och läsupplevelser som inspirerar till nya perspektiv, tankar, resor och äventyr. Då fler och fler bibliotek läggs ner och läsandet minskar vill vi inspirera dig till att inte bara ta en bok från våra minibibliotek utan också dela dina tankar vidare till nästa som senare kommer plocka upp samma bok.

Du delar vidare genom att i boken stryka under en mening eller stycke, eller kanske bara ett ord, som väcker något i dig. Skriv en liten anteckning på sidan som en hälsning till nästa som läser boken och berätta varför detta var ord som fastnade hos dig. Sedan lämnar du tillbaka boken i ett minibibliotek - och dina nedtecknade ord möter andra människors tankar genom bokens trollbindande värld.

Minibibliotek fylls alltid på av människor. Så tveka inte att sätta in en av dina favoritböcker som du tycker att fler ska få chansen att läsa. Våra 100 minibibliotek rymmer vid kampanjens start tillsammans 8000 böcker skänkta av 20 bokförlag och 1 kulturinstitution, tillika bibliotek. Vi hoppas att du som läser den här texten ska vara en av alla de som fortsätter fylla minibiblioteket med litteratur.

BILD & MEDIAGALLERI 

Kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter inviger Stadsbiblioteket i Stockholm       

Kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter inviger Stadsbiblioteket i Stockholm 20/1-2022 (foto: Jessica W Sandberg)

         

t.v. Serieskaparen och skämt-och satirtecknaren Nina Hemmingsson inviger ett av våra Miniminibibliotek t.h. Författaren och litteraturkritikern, tillika styrelseledamoten i internationella PEN, Ola Larsmo vid invigningen av biblioteket utanför Uppsala Konsert & Kongress, 20/1-2022 (foto: Jessica W Sandberg)  

                                                                

(foto: Kollektivet Livet)

Här öppnar Stockholms första minibibliotek (länk öppnas i ny flik, SVT)

Om du älskar att förkovra dig i litteratur och vill göra det genom att dela dina tankar och känslor med fler i lite en mer ordnad form, då tycker vi att du ska starta en bokcirkel hos NBV – hur du gör hittar du här.

Dokument Förlag, Galago Förlag, Hoi Förlag, Kaunitz-Olsson, Korpens förlag, LAVA, Kulturhuset i Stockholm, LB förlag, Modernista, Mondial, Opal, Ordberoende, Ordfront, Polaris, Volante, Berghs, Forum Förlag, Atlas Förlag, Placenta, Astrid Lindgren text och Timbro. 

100 Minibiblioteks kampanjbokmärken 

Finns att hämta i alla bibliotek (så långt lagret räcker)

Kreatörer 100 #minibibliotek

Jessica W Sandberg, Besvärlig sedan 1977 https://www.besvarligsedan1977.se/
Kollektivet Livethttps://www.kollektivetlivet.se/