Brukarmedverkan i missbruksvården - en demokratifråga

Varför behövs brukarmedverkan i missbruks- och beroendevården? Och vilka är vinsterna och förlusterna för kommuner och landsting när brukarna styr revisionerna av vården?

När brukare utvärderar verksamheter får man syn på andra saker än när experter eller verksamheter genomför utvärderingen. Att som brukare kunna påverka vård och behandling är en fråga om demokrati. Verdandi har tagit fram en metod för brukarstyrda brukarrevisioner, utvecklad speciellt för missbruks- och beroendevården. Metoden, som beskrivs i boken Brukarstyrd brukarrevision - en väg till ökat brukarinflytande, innebär att det är brukarna som har kontroll över själva revisionsprocessen.

 

 NBV och Sensus har under 2013 och 2014 fått i uppdrag av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, att utbilda revisorer över hela landet, i Verdandis metod. Följ med Lena Wiking steg för steg under revisionsprocessen i Örebro. Filmen kan användas som stöd under revisionsarbetet. För att använda sig av Verdandis metod ska revisorerna ha gått en utbildning i brukarstyrd brukarrevision, hos någon av våra utbildade revisorer runt om i landet.

NBV har tagit fram en studieplan till boken tillsammans med författaren Gunvi Haggren, och filmen Brukarstyrd brukarrevision - steg för steg med Lena Wiking.

Ditt
NBV
NBV DalarnaNBV GävleborgNBV HallandNBV Jönköpings länNBV MittSverigeNBV NorrNBV SkåneNBV Stockholms länNBV SydostNBV SydostNBV Uppsala län GotlandNBV Uppsala län GotlandNBV VärmlandNBV VästNBV ÖrebroMälardalenNBV ÖrebroMälardalenNBV Östergötland

Kort om NBV

NBV, Nykterhetsrörelsens Bildnings­verksamhet, bedriver folkbildnings­verksamhet över hela Sverige. Vi är landets äldsta studie­förbund med 120 års erfarenhet av folkbildning. Vi lägger särskild vikt vid frågor som handlar om alkohol och andra droger, folkhälsa och integration.

NBV-förbundet

NBV Förbundskansli
Gammelgårdsvägen 38, Stockholm

Tel: 08-672 61 00
Mejladress: info@nbv.se

Mer kontaktuppgifter.

Följ oss

Snabblänkar

© NBV där inget annat anges